Претражи овај блог

петак, 18. јануар 2013.

Представљена књига ЗАПИСИ НА СНЕГУ

У Клубу – књижари – галерији Гласник је у четвртак, 17. јануара представљена књига Записи на снегу Милована Марчетића.
 
О књизи су, осим аутора, говорили и проф. др Михајло Пантић и проф. др Гојко Тешић.
Тешић, који је и уредник ове књиге, напоменуо је да сe с Марчетићем први пут сусрео још пре три деценије у Књижевној речи чији је тада био уредник.
Пантић се такође осврнуо на вишедеценијско пријатељство и сарадњу с Марчетићем и Тешићем, напоменувши да је Марчетић заправо први истакнути песник који је добио Андрићеву награду, а који је подједнако остварен „на оба фронта“.
„Записи на снегу су језгровита, згуснута књига, песничког наслова, с аутобиографским елементима – реч је о најбољој приповедачкој књизи која се код нас појавила у последњих неколико година“, истакао је Пантић.

Марчетић је потврдио да је циклус песама објавио у Књижевној речи баш када је уредник био Гојко Тешић (1982. или 1983. године), а да је Пантић тада написао први приказ о његовој књизи. „Књиге прича и нису толико популарне као романи или књиге поезије, али можда баш зато, јер не носе терет комерцијализације, боље и квалитетније“, закључио је аутор.

За причу „Излазак“, која је публикована у књизи Записи на снегу, писац је награђен Андрићевом наградом 2012. године. Милован Марчетић пише о оном суштинском у нашем времену, увек полазећи од неке, на први поглед мање важне теме. Пише и поезију и до сада је објавио осам књига песама и четири књиге прича. Био је главни уредник у Књижевној речи, главни уредник часописа Реч и Књижевност. Оснивач је и главни уредник Београдског књижевног часописа.

Нема коментара:

Постави коментар