Претражи овај блог

четвртак, 27. децембар 2012.

Представљена књига ДИЈАЛОГ С ЈАВНОШЋУ

21. Децембар 2012.
 
У Клубу – књижари – галерији Гласник је у четвртак, 20. децембра представљена књига Дијалог с јавношћу Драгољуба Мићуновића.
 
Књига обухвата бројне интервјуе с Мићуновићем које је он током четврт века бављења јавном делатношћу дао за више од 50 домаћих и страних медија, груписане у два тома, а на њеном представљању је, осим аутора, говорио и Милан Бечејић.
 
Мићуновић је навео да је био мотивисан жељом да личним сведочењем, као учесник у многим важним збивањима, допринесе осветљавању једног периода политичке историје Србије.
„За разлику од мемоарског, често несигурног сликања догађаја и времена, интервјуи су ближи дневничким документима, то су најчешће одговори на непосредне догађаје и актуелне теме“, казао је Мићуновић.
 
Он је истакао да се трудио да за све што је објавио има покриће у документима који се могу проверити, указавши да је српска усмена култура створила флексибилан однос према истини, а да су у политичком животу потребни документи.
 
Указавши на потребу демократизације друштва, приближавања Србије европским вредностима и њеног укључивања у породицу европских народа, он је истакао да је Европа данас оаза слободе, јер нигде нема тако велике бриге о људским правима као у Европи. Мићуновић је нагласио да није циљ само учланити се у ЕУ, него поштовати вредности као што су владавина права, демократске процедуре, људска права, али је додао да сматра да је Србија далеко од већине тих вредности.
 
Мићуновић је рекао да је својим радовима желео да пружи слику шта Србија жели према Европи, колико ту припада и на који начин може да напредује.
 
„Сваки будући млади политичар моћи ће кроз ово време које је прошло да провери како је то некад изгледало, а да буде сигуран да се није преварио“, казао је он, објаснивши да је с овом збирком интервјуа завршио издавање политичких текстова и да намерава да објави мемоаре, у којима ће „без обилажења истине рећи све што је забележио у свом дугом животу“.
 
Бечејић, који је са Мићуновићем урадио више интервјуа, рекао је на представљању књиге да се у новијој историји, не само на овим просторима, тешко може наћи човек који је толико дуго у политици и који је политици дао себе на начин који ће остати забележен у историјским читанкама.
 
„Мићуновићева размишљања, ставове и процене није појело време, а таква доследност у говору и понашању скоро се неће поновити на овим просторима“, казао је он.
 
Бечејић је рекао да су Мићуновића новинари позивали увек када им је требао мудар и озбиљан саговорник и да је лакоћа разговора с њим у томе што би и на најглупље новинарско питање стигао паметан одговор.

Нема коментара:

Постави коментар