Претражи овај блог

четвртак, 13. децембар 2012.

Представљена књига ДИЈАЛОГ С ТРАДИЦИЈОМ

10. Децембар 2012.
 
У Музеју позоришне уметности Србије je у петак, 7. децембра, представљена књига Дијалог с традицијом, БИТЕФ 1967–2006 Владимира Стаменковића.
 
У књизи су сабране критике најзначајнијих представа приказаних на Битефу, од његовог оснивања до 1986, а на њеном представљању су, осим аутора, говорили и Петар Арбутина, Јован Ћирилов, Дејан Мијач, Радомир Путник и Ксенија Радуловић.
 
Арбутина је истакао да је, и поред наших другачијих мишљења, очигледно да је ипак мало оних тачака као што је Битеф које су у културолошком смислу и српске и светске.
 
Ћирилов се најпре захвалио издавачу што је учинио да књига изгледа достојанствено једног озбиљног бављења позориштем.
 
„Данас, након толико година Битефа, Стаменковићевих критика и неретко наших неслагања због њих, морам да признам да се након њиховог поновног читања слажем са свим што је он критички износио, а што је сабрано у овој књизи“, нагласио је он, оценивши да су Стаменковићеве критике вероватно нешто најбоље што је икад написано о тим представама.
 
Мијач је казао да му се чини да је реч не само о дескрипцији једног времена, већ да је у питању дело упућено данашњој генерацији јер говори о фундаменталним проблемима који се и те како тичу позоришта данас.
 
„Књига ме је натерала на размишљања у различитим правцима, а једно од њих је и питање шта уопште представља критика уметничког дела“, рекао је он.
 
Путник је нагласио да је књига естетска историја Битефа у периоду 40 година, а да је Стаменковић од самог почетка покушавао да пружи јавну подршку фестивалу, поготову у тренуцима када су његов опстанак и очување интегритета били доведени у питање.
 
„Ово је најзначајнија студија о модерном театру у нас“, констатовао је он.
 
Ксенија Радуловић је апострофирала прецизност наслова књига који упућује на то да Битеф већ јесте својеврсна традиција наше културе.
 
„Књига је вишедеценијски дијалог са покретачима Битефа, а аутор је истовремено оштар и благонаклон, критичан и навијачки према том фестивалу, па је она заправо и једна ода дебати која је данас и те како ретка“, истакла је она.
 
Аутор се захвалио свима који су дошли на представљање књиге, напоменувши да једино остаје жал за тим што је књига више од шест година чекала на објављивање, прошавши кроз неколико издавачких кућа пре Гласника.
 
Погледајте видео материјал:
http://youtu.be/ET3KBt3tzIs

Нема коментара:

Постави коментар