Претражи овај блог

четвртак, 27. децембар 2012.

У Берлину представљене eдиције Корени и Звучна књига

25. Децембар 2012.
 
У недељу, 23. децембра у Берлину, у црквеном дому Српске православне цркве Темпелхоф представљена су издања Гласникове едиције Корени и Библиотеке Звучна књига.
 
На позив свештеника, протојереја Драгана Секулића, едиције је представио Борисав Челиковић, приређивач едиције Корени. Представљање је уприличено после недељне литургије, а поводом празника Детињци којим почиње циклус породичних празника српске цркве којима се дочекује Божић.
 
На почетку представљања едиција, посетиоци су имали прилике да чују одломке из дела владике Николаја Молитве на језеру, које је са „звучне књиге“ говорио Петар Божовић, а потом и неколико песама из Антологије родољубиве поезије. Након тога је Челиковић приказао свих 12 издања те колекције, указавши на значај ових издања у данашњем времену, посебно за нашу децу у дијаспори, који, нажалост, имају све мање прилике за сусрет са српским језиком.
 
Потом је премијерно приказан документарни филм „Буџак“, аутора Борисава Челиковића, у режији Драгана Панића, који је реализован у Гласниковој продукцији. То је био увод у представљање едиције Корени, и то свих до сада објављених књига (укупно 24).
 
Издања из Библиотеке Звучна књига и Едиције Корени изазвали су велико интересовање стотинак присутних земљака који живе и раде у Берлину.
 
Челиковић је након представљања наведених дела оценио да „озареност на лицима и многобројна питања која су уследила након представљања показују да ова издања изазивају знатно веће емоције у дијаспори него у матици, пошто на неки начин успостављају везу наших људи из дијаспоре са сопственим коренима и појачава везу са својом земљом и народом, а све у циљу очувања националног идентитета“.

1 коментар:

  1. Г-дин Педро неодамна ни помогна со заем кој го искористивме за да го прошириме нашиот бизнис. Процесот беше неверојатен! Тој беше во контакт со нас често за да се пријави и да не информира за тоа што се случуваше во текот на нашата отплата на заемот. Тој беше пријателски расположен и пристапен и секогаш можеше да ги разјасни прашањата што ги имавме. Имавме толку големо искуство работејќи со Педро!!
    Контактирајте со службеникот за заем Педро
    Е-пошта: pedroloanss@gmail.com
    WhatsApp: +18632310632

    ОдговориИзбриши