Претражи овај блог

петак, 14. децембар 2012.

Представљена књига ЗЛОЧИН У РАТУ – ГЕНОЦИД У МИРУ


12. ДЕЦЕМБАР 2012.

У Малој сали Коларчеве задужбине је у уторак, 11. децембра, представљена књига ЗЛОЧИН У РАТУ – ГЕНОЦИД У МИРУ.

Реч је о студији на српском и енглеском језику, објављеној у саиздаваштвуГласника и Друштва Србије за борбу против рака, а која указује на последице НАТО бомбардовања Србије од 1999. и документовано показује стотине локација где су на тлу Србије бачени пројектили са смртоносним радиоактивним супстанцама. У више од 60 одсто случајева то су били цивилни циљеви, а чак 44 одсто свих напада је извршено у последњих 10 дана рата, након постигнутог споразума о окончању агресије.

О књизи су говорили аутори књиге – некадашњи министар спољних послова СРЈ Владислав Јовановић, генерал Слободан Петковић и академик Слободан Чикарић, као и прим. др Радомир Ковачевић.

Од НАТО бомбардовања Србије 1999. очигледан је драматичан пораст броја оболелих од малигних тумора у Србији. Наиме, наредне године би од карцинома свих врста само у централном делу Србије, не рачунајући територију Косова и Метохије, могло да оболи чак 40.000, а да умре од 22.000 до 23.000 људи.

Чикарић, иначе председник Друштва Србије за борбу против рака, као главни узрочник тих застрашујућих биланса, наводи радиоактивну муницију која је током бомбардовања 1999. бачена на простор Србије.

„Трагичне последице бомбардовања већ се виде и кроз статистику о броју оболелих и умрлих од рака – од 2001. до 2010. број нових случајева карцинома повећан је за 20 одсто, а смртност од рака за 25 одсто – експлозију малигних тумора тек можемо да очекујемо, зато што је радиоактивни материјал остао на нашим просторима“, напомиње он.

Како објашњава Петковић, чак 44 одсто напада је извршено након постигнутог споразума о окончању агресије, односно последњих десет дана бомбардовања, а чак 112 удара на 119 локација било је муницијом са осиромашеним уранијумом.

„Такозвани сребрни метак сигурно доноси смрт оном кога је погодио, а онај ко само удахне његову прашину, умираће дуго и биће сведок немогућности да се томе супротстави“, упозорио је он.

На основу аргумената Петковић закључује да је НАТО плански проузроковао значајно дуготрајно и опасно хемијско и радиоактивно загађење животне средине у нашој земљи – истинску еколошку катастрофу.

Јовановић сматра да последица овакве интервенције и политике уопште, заправо јесте еколошка, економска и свака друга већ учињена катастрофа Србији која тако неминовно добија облик планираног геноцида.

Он је нагласио да интереси очувања мира и безбедности у свету налажу да се листа забрањених активности Уједињених нација хитно допуни забраном демонизације народа земаља чланица, као и забраном завођења свеобухватних економских санкција тим земљама које су као такве углавном усмерене ка самом становништву.

„Ти интереси такође налажу да се уведу и забране вршења геноцида у миру као последице одложеног дејства оружја са осиромашеним уранијумом које постају очигледне са престанком ратних сукоба и трају вековима“, истакао је он.

Погледајте видео материјал:
 http://youtu.be/AxIjACBAQ9g  

Нема коментара:

Постави коментар