Претражи овај блог

уторак, 18. децембар 2012.

У Бору представљена едиција „Корени“


БОР

17. ДЕЦЕМБАР 2012.
 
У Народној библиотеци Бор је у петак, 14. децембра, поводом Дана библиотекара, организовано представљање едиције „Корени“.
 
Гост библиотеке био је историчар Борисав Челиковић, приређивач едиције.
 
Посебна пажња посвећена је књигама из едиције које описују подручје Бора и његове шире околине – Млава, Хомоље, Звижд, затим Пореч, Крајина и Кључ и Црна Река. Посетиоци су били у прилици да погледају и документарни, историјско-етнолошки филм о Ђердапу.
 
Едиција „Корени“ представља фототипска издања студија о пореклу становништва и о насељима, њиховом настанку и развоју, на просторима којa су, или још увек, насељавају Срби. Гласник се, дакле, постарао да савременом читаоцу поново буду доступне антропогеографске, етнографске и друге студије Јована Цвијића и његових сарадника и настављача његовог пројекта истраживања српског народа, његових сећања, обичаја, миграција, итд. Свака од књига садржи по десетак студија објављиваних у етнографским зборницима и часописима, или као самостална издања, од краја 19. до средине 20. века. Књиге су организоване по подручјима, дакле, тематски сређене. До сада је изашло скоро 30 књига, а планирани обим едиције је 80 публикација.

Нема коментара:

Постави коментар