Претражи овај блог

петак, 14. децембар 2012.

Представљена књига ПОВРАТАК САВЕЗА


Представљена књига ПОВРАТАК САВЕЗА
14. ДЕЦЕМБАР 2012.

У Кафе – књижари – галерији Гласник je у четвртак, 13. децембра представљена књига Повратак савеза Срећка Ђукића.

На представљању књиге су, осим аутора, говорили и Зорица Видовић Паскаш и Слободан Кљакић.

Срећко Ђукић, бивши амбасадор Србије у Белорусији, стручњак је за међународне односе и спољну политику, чија је ужа специјалност у вези са питања међудржавних енергетских односа, а посебно је фокусиран на совјетско и постсовјетско време и пространство, Балкан и односе између Истока и Запада.

Према речима Кљакића, који је био и рецензент, идеја да Ђукић напише књигу у којој би се фокусирао на совјетско и постсовјетско време и пространство, Балкан и односе између Истока и Запада, родила се после сарадње на претходној Ђукићевој књизи Тајне Беловешке пушће (о последњем дану СССР-а).

„Књига о том историјском дану (8. децембар 1991) подстакла ме је да му предложим да напише ову у којој би показао зашто је СССР распао на релативно миран начин и шта се догађало у том делу света за протеклих 20 година“, објаснио је Кљакић.

Он је додао да Ђукићева нова књига сведочи о историјском стрпљењу које су показали неки управљачи бивших република да без обзира на све проблеме смогну снаге да без нуклеарног рата и ограниченог крвопролића раставе савез и да далеко од очију јавности дефинишу неке пројекте за будућност. Кљакић је напоменуо да је тако прошле године потписан споразум између Русије, Белорусије, Украјине и Казахстана формирању „Евро-азијског савеза“ који би требало да профункционише до 2015. а реално има потенцијал да окупи 12 бивших совјетских република, изузетак су прибалтичке три државе.

„Ђукић заступа тезу грађену на говорима актуелног руског председника Путина да та нова Заједница буде мост између Европе и Азије, у целини отварајући могућност да му се прикључе земље азијског подконтинента али и Кина, а што би значило да би имао велику тежину на глобалном плану“, приметио је Кљакић.

Он је истакао да су највеће предности савеза то што је наоружање бившег СССР-а под контролом, имају највеће резерве енергената и сировинску базу, и да су, захваљујући чињеници да ни после распада СССР-а нису подигнуте царинске баријере нити онемогућен слободан проток људи и добара, па обичан човек није у том смислу осетио да то више није једна држава. То би, како је закључио Кљакић, била нова моћна глобална организација.

Аутор је нагласио да се већ деценијама бави СССР-ом и постсовјетским временом, а посебно питањем међудржавних енергетских односа и да је приметио да актуелна Заједница независних држава на руском постсовјетском пространству, свесно или не, не престаје сневање о новим структурама и поновном удруживању народа и држава, али остаје отворено питање да ли је сазрело време за ново удруживање и нови савез.

Ђукић је нагласио да се у књизи, између осталог, бави истраживањем предуслова потребних да се такав савез оствари и шта би он значио на глобалном плану, а посебно у односу на Балкан и Србију која већ има неких предуслова, као што је бесцаринска трговина са већ постојећом царинском унијом ЗНД, да прошири сарадњу на све остале земље „Евро-азијског савеза“.

Погледајте видео материјал:
http://youtu.be/QjhIGeDtkmQ

Нема коментара:

Постави коментар