Претражи овај блог

недеља, 2. децембар 2012.

Представљена књига БИОЕТИКА

30. Новембар 2012.
 
У Кафе – књижари – галерији Гласник je у четвртак, 29. новембра представљена књига Биоетика др Раде Дрезгић, проф. др Војина Ракића и доц. др Ивана Младеновића.
 
Реч је о зборнику који је Гласник објавио у сарадњи са Институтом за филозофију и друштвену теорију, о којем су на представљању говорили др Рада Дрезгић, проф. др Јован Бабић, проф. др Војин Ракић и проф. др Илија Вујачић.
 
Овакво дело је, према речима проф. др Јована Бабић, стигло и касно и на време – касно у односу на свет, а на време за нас, јер смо тек почели да се бавимо овом етичком и филозофском темом.
 
Како је објаснио Бабић, циљ биоетике је да пружи систематске одговоре на етичка питања која се постављају с обзиром на утицај науке и медицине на људски живот, попут абортуса, еутаназије, клонирања и генетских мутација.
 
„Ова дисциплини је у повоју, али је последњих година у свету добила веома значајну улогу не само у академској заједници и медицинским центрима, већ и у популарним медијима“, наставио је Бабић.
 
Вујачић је истакао да су одабрани најугледнији аутори из целога света који су ову младу, интердисиплинарну грану етике увели на велика врата у свет науке.
 
Ракић је рекао да су проблеми које биоетика покрива, између осталих, етика репродуктивних технологија, етика различитих облика клонирања, етика употребе неуро-фармакологије и примене дубоке стимулације мозга ради когнитивног и моралног побољшања, брига о умирућим лицима, праведна расподела ресурса, конфликти интереса, примена нових технологија у лечењу, као и морално одговорно понашање лекара.
 
„Највећи изазов у будућности представља употреба нових биотехнологија на здравим људима – такозвано побољшање људских бића, јер то може довести до реконструкције садашње и стварање нове људске врсте“, истакао је Ракић.
 
Зборник Биоетика, према речима Раде Дрезгић, замишљен је да научној јавности приближи велики број релевантних питања и садржи тематске целине: Пре рођења – етички статус прекида трудноће, Дијагностика у пренаталном периоду – искуства и дилеме, „Побољшање“ људи, О клонирању и матичним ћелијама, Ретке болести и генетски поремећаји, Пре смрт – етички статус окончања живота.

Нема коментара:

Постави коментар