Претражи овај блог

четвртак, 13. децембар 2012.

Представљена књига АРГУМЕНТИ И ПРЕДРАСУДЕ

12. Децембар 2012.
 
У Кафе – књижари – галерији Гласник је у уторак, 11. децембра представљена књига Аргументи и предрасуде Мирка Цветковића, објављена у саиздаваштву Гласника и Дан Графа.
 
На представљању књиге су, осим аутора, говорили Наташа Марковић, уредница у Гласнику, као и економски експерти – Мијат Лакићевић, Драган Вујадиновић и Милојко Арсић, који су сагласни да резултати претходне владе на први поглед делују врло лоше, али да их ипак треба упоредити с другим европским земљама у време економске кризе.
 
Према Арсићевим речима, субјективна перцепција стварности грађана и новинара указивала је да је ситуација у земљи лоша, али када се сагледа шири контекст, односно резултати других земаља и у обзир узме светска економска криза, резултати Србије за време Цветковићеве владе су у најгорем случају били у просеку.
 
У првом делу књиге, Цветковић анализира рад владе од 2008. до 2012, док у другом износи своје субјективне ставове и оцене поводом критика на углавном економску политику коју је влада водила. Он je рекао да је ово издање настало на основу извештаја о томе шта је урађено, а кoje je добијао од тадашњих министара.
 
„Систематизовао сам те податке и по завршетку мандата имао сам богат корпус материјала и дошао сам до закључка да је штета да он остане лично власништво, а желео сам и да припремим материјал за неке будуће стручњаке“, објаснио је он, напоменувши да је на сугестију пријатеља одлучио да ту систематизацију подели с јавношћу.
 
„До пре два месеца нисам био сигуран да ли ће ово бити објављено или ће остати материјал који ћу поделити с пријатељима, али су ме они и компетентни људи који су прочитали грађу убедили да то дорадим и објавим“, рекао је он.
 
Бивши председник Владе Републике Србије је такође оценио да је популизам највећа болест српског друштва.
 
„Због тог популизма, може се догодити све – свакога можете убедити у било шта; онда то широке масе прихватају и на крају може да се донесе било какав закључак о било чему, ако напустимо чињенице“, нагласио је он.
 
„Моја књига разматра процесе и није дневнички запис у којем описујем да сам тад и тад срео тог и тог, али је важно схватити да немам задње намере, нити гнев, чак и када у књизи ступам у полемику и конфронтацију с неким ставовима.“
 
Погледајте видео материјал:
http://youtu.be/cJSIA753Waw

Нема коментара:

Постави коментар