Претражи овај блог

недеља, 2. децембар 2012.

У Галерији САНУ представљен Лексикон архитектуре и уметничког занатства

26. Новембар 2012.
 
У Галерији САНУ је у петак, 23. новембра представљена књига Лексикон архитектуре и уметничког занатства Слободана Малдинија.
 
Лексикону архитектуре и уметничког занатства је на минулом, 57. Међународном сајму књига у Београду додељена Награда за најлепшу књигу.
 
У 1.900 чланака, са 1.800 колорних илустрација, архитектура је приказана као уметност у контексту опште културе човечанства. У средишту пажње је архитектура на европском тлу, а представљене су и староегипатска, кинеска, јапанска, мајанска и др., као и стилови развијени под утицајем културне традиције Истока. Обрађени су архитектонски појмови, стилови, типови грађевина, национални и регионални покрети и тенденције у архитектури, као и неки појмови у вези с архитектури сродним наукама и научним дисциплинама.
 
Посебна пажња посвећена је описивању функционалних карактеристика архитектонских објеката, историјског и географског контекста њиховог настанка и развоја, конструктивног склопа, примене декорације, орнаментике. Анализирани су и културни, привредни, политички, верски и војни утицаји, као и утицај традиције и наслеђа на развој архитектонских облика и стилова.
 
Погледајте видео материјал:
http://www.youtube.com/watch?v=H7qP0eH87lU&hd=1

Нема коментара:

Постави коментар