Претражи овај блог

уторак, 8. јануар 2013.

Прва Гласникова конференција у 2013. години

08. Јануар 2013.

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у петак 4. јануара, одржана је прва овогодишња конференција за новинаре, на којој је представљен Српски народни календар за годину 2013. Драгомира Антонића.

Том приликом, о књизи, али и о Гласниковим пословним плановима, говорили су проф. др Радош Љушић, в. д. генералног директора Гласника, Петар Арбутина, извршни директор Гласникове редакције књига и часописа и аутор.
Проф. др Љушић најавио је Гласникове пословне планове и потврдио да ће се наставити са досадашњом издавачком традицијом. Он је лично пожелео да се издаваштво развија у правцу који су трасирали његови претходници, да се све оно што је било добро и даље негује и, по потреби, унапређује. Истовремено се запитао, а питање је било упућено и запосленима у Гласнику – зашто једна овако велика издавачка кућа није издала ниједан роман који се нашао у избору за НИН-ову награду? Додао је, такође, да треба размислити и о томе да ли су, у овом тренутку, нека Гласникова издања уопште потребна нашој читалачкој публици.
„Према подацима којима тренутно располажем, добар део наших наслова није нашао купце и сматрамо да те књиге убудуће не би требало штампати“, истакао је Љушић.
Он је најавио да ће крајем месеца одржати конференцију за штампу на којој ће изнети све релевантне податке о материјалном пословању Гласника у 2012, као и да ће, након што претходно поднесе извештај Влади, моћи детаљније да говори о издавачком плану за 2013. годину.
 „Календар не служи само да нас лоцира у времену и објасни нам у коме смо се то дану нашли већ и да нам објасни суштину времена и памћења. Српски народни календар је по много чему јединствена књига која, поред своје основне функције, обједињује све оно што су предање, митолошка и религиозна свест, етничке и етнолошке посебности током времена уградили у народно памћење“, рекао је Арбутина.
Према речима аутора, његова књига је наставак давно започетог објављивања месецослова из 18. века. Он је истакао да је књига необична, корисна и пуна свакојаких знања везаних за српску народну традицију.
„Традиција је наша будућност, а народ који не познаје своју традицији, нема ни своју будућност“, закључио је Антонић.

Нема коментара:

Постави коментар