Претражи овај блог

среда, 16. јануар 2013.

ПРОЛЕЋЕ ПОСРНУЛОГ БРАТСТВА - Радован Ковачевић

Књига Пролеће посрнулог братства (Далмацијa 1967–1972. у прeдигри за југословенску трагедију), аутора Радована Ковачевића, говори о маспоку у Хрватској као генералној проби за касније разбијање Југославије.

Аутор сведочи о бурним догађајима које је као новинар доживео крајем шездесетих и почетком седамдесетих година прошлог века. Он је видео динамично садејство многих снага сецесије, пре свега комунистичког вођства, интелектуалаца и Римокатоличке цркве. Али је био и сведок отпора пројугословенских снага у Далмацији.

Готово је непознато да је „хрватско пролеће“ дуго имало подршку Јосипа Броза. Учинио је то из прилично опскурних разлога – толико га је коштало уздизање на трон доживотног председника СФРЈ. Притом, дозволио je стаљинистичко разрачунавање са онима који би се, као др Милош Жанко, усудили да га погледају у очи и кажу истину о стању у земљи.

Књига сликовито описује како је Тито, као велики манипулатор, пресекао та збивања крајем 1971, да би као „спасилац Југославије“ што комотније могао да настави да влада. За то време је уставним решењима и у новим околностима у Европи трасиран пут да се после његове смрти – разори Југославија...

цена: 1.512,00 РСД

Нема коментара:

Постави коментар