Претражи овај блог

среда, 9. јануар 2013.

Представљање књиге - Српски народни календар


У Клубу – књижари – галерији Гласник, у петак 4. јануара, одржана је прва овогодишња конференција за новинаре, на којој је представљен Српски народни календар за годину 2013. Драгомира Антонића. Том приликом, о књизи, али и о Гласниковим пословним плановима, говорили су проф. др Радош Љушић, в. д. генералног директора Гласника, Петар Арбутина, извршни директор Гласникове редакције књига и часописа и аутор.
Говорећи о Српском народном календару за годину 2013. Арбутина је истакао да календар не служи само да нас лоцира у времену и објасни нам у коме смо се то дану нашли, већ и да нам објасни суштину времена и памћења.
„Српски народни календар је по много чему јединствена књига која, поред своје основне функције, обједињује све оно што су предање, митолошка и религиозна свест, етничке и етнолошке посебности током времена уградили у народно памћење“, рекао је он.
Према речима аутора, његова књига је наставак давно започетог објављивања месецослова из 18. века. Он је истакао да је књига необична, корисна и пуна свакојаких знања везаних за српску народну традицију.
„Традиција је наша будућност, а народ који не познаје своју традицији, нема ни своју будућност“, закључио је Антонић.

Нема коментара:

Постави коментар