Претражи овај блог

среда, 23. јануар 2013.

Представљена књига ДРУГА СРБИЈА

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак, 22. јануара представљена је књига Друга Србија Маринка М. Вучинића.
Осим аутора, о књизи су говорили проф. др Слободан Антонић и Петар Арбутина.

Антонић је указао на поделу у српском друштву у коме је неизвесно да ли ће бити помирења између демократског и националног принципа. Такође је нагласио да ова два принципа аутор покушава да помири.
 
„Вучинић се залаже за друштво без дисквалификације политичких противника. ’Овде подела на Прву и Другу Србију значи да је мој само неко с ове стране, неко ко је моја заједница, а онај с друге је неко кога треба истребити.’ Вучинић у социолошком смислу објашњава овај феномен“, рекао је Антонић.
 
Књига Друга Србија – На мртвој стражи политичке коректности јесте збирка текстова у којима се разматрају изузетно важна питања у вези с природом политичке коректности. Основно полазиште књиге садржано је у ставу да је борба за идентитет српског народа суштински значајна за његов опстанак и трајање.

Аутор књиге је нагласио да је својим писањем и јавним деловањем покушао да доведе у равнотежу однос између демократског и националног.
 
„Ситуација је таква да живимо у друштву у којем та подела постоји, а ја сам покушао на принципијелним основама да укажем на нека елементарна начела која не би требало с идеолошких позиција да се доведе у питање. Та подела је остала до данас и не видим потребу да се она негира, јер је присутна и делатна у нашем политичком животу“, објаснио је Вучинић, нагласивши да основна пристојност ипак мора да постоји и да је битно питање ко и како поставља норме политичке коректности:
 
„Парадоксално је да они који те принципе постављају нису спремни за дијалог, него стварају затворене кругове базиране на идејама политичке коректности како је само они схватају. Тако се догађа да противници говора мржње толеришу најгрубље испаде, а да је само њима дозвољена одбрана политичке коректности.“

Нема коментара:

Постави коментар