Претражи овај блог

петак, 27. јануар 2012.

Представљена књига ИГРАЊЕ С НИШТАВИЛОМ

27. Јануар 2012.

У Клубу – књижари – галерији Гласник у четвртак, 26. јануара представљена је књига Играње с ништавилом Бојана Јовановића.

О књизи су осим аутора говорили уредник Петар Арбутина и Гордана Милосављевић Стојановић.

Арбутина је објаснио да је књигу, у којој је 13 студија допуњених предговором аутора, обимном библиографијом, уврстио у Гласникову колекцију Нови свет, јер је она резервисана за књиге базиране на традицији, које посматрају то што је претекло од древне баштине из новог, савременог угла.

Он сматра да се то односи и на ову збирку Јовановићевих текстова, јер преиспитује неке аспекте традиционалне и савремене културе кроз најразличитије теме. Како је приметио Арбутина, аутор је продубио теме које су увек присутне у нашим животима, али их дефинишемо или преко стереотипа, или их превиђамо, и навео увек актуелну тему о сукобима базираним на „малим разликама“.

Као занимљив есеј, Арбутина је навео онај посвећен помодном естетском преобликовању тела (силиконски умеци, пластичне операције носа...). По његовој оцени, најважнија тема књиге је појам ништавила који је објективизиран.

Гордана Милосављевић Стојановић је препоручила књигу као добру основу за разумевање наших народних обичаја у вези са различитим празницима, јер сеже у слојеве који су испод митова, легенди и хришћанских веровања.

Јовановић је скренуо пажњу на корице књиге на којима је изврнута слика пејзажа, јер се тако све види ако се гледа кроз комору опскуру, што је била његова намера приликом посматрања неких тема као што су ништавило, смисао живота и постојања, дефинисање разлика између обреда и ритуала, с обзиром на то да је човек увек имао потребу да оно што је невидљиво и неопипљиво уобличи на свој начин.

„Свет те реалности је називан оностраним, оноземаљским, небеским или хтонским, а веровање у његово постојање давало му је потребну и жељену егзистентност“, рекао је аутор. „Ту дубоку људску потребу открива натпис са стећка – Небо постоји да би ти, мислећи да ћеш скочити у вечност, лакше скочио у ништа“, објаснио је Јовановић.

Нема коментара:

Постави коментар