Претражи овај блог

уторак, 23. септембар 2014.

Награда „Липље“ за књигу УДАРАЦ ВИТЕШКОМ ЧИЗМОМ

Књига Ударац витешком чизмом Славена Радовановића, у издању Гласника, добила је награду „Липље“ на минулом 19. међународном сајму књига у Бањалуци.


Ова награда намењена је најбољем делу савремене књижевности које је објављено ове године.


Сајам је окупио велики број издавача из читавог региона. О сајамским наградама одлучивао је жири којим је председавао Мирко Вуковић, а у чијем саставу су били Данијел Дојчиновић и Сања Мацура.

Чланови жирија су приликом доделе признања једногласно нагласили да су се трудили да одлуку о њима донесу праведно. Говорећи о књизи Ударац витешком чизмом, председник жирија Вуковић истакао је да је реч о „јасном, чистом и дубоком делу“.

Уредник књиге Петар Арбутина, пишући о Славену Радовановићу, оценио је да су његове „приче и романи препуни чудних обрта и још чуднијих ликова, трансформација и причина, магије и мистике, живота и његовог порицања и апостазије, те да стога спада у једног од највећих живих писаца изван тренутних мода и идеолошких лобирања и фамилијарности“.

О награђеној Радовановићевој књизи, Арбутина је, између осталог, записао следеће:

„Роман-триптих Славена Радовановића Ударац витешком чизмом сведочи о несвакидашњој имагинацији овог писца, али и о његовом ’ангажману’ изван друштвено пожељних аспеката живота. Насупрот тога је књижевна мисија овог писца да се живот и човекова судбина сагледају дубински, у Божјој истини и смислу постојања.“

Нема коментара:

Постави коментар