Претражи овај блог

среда, 3. септембар 2014.

Представљена књига КАКО САМ СКУВАО ИСТОРИЈУ


У Клубу – књижари – галерији Гласник у уторак, 2. септембра представљена је књига Како сам скувао историју Милована Миће Стојановића.

О књизи су, осим аутора, говорили Јован Вукелић, потпредседник Асоцијације шефова кувара Србије, Петар Стојановић и уредник издања Петар В. Арбутина.


„Често се поставља питање да ли постоји српска кухиња и која су то српска јела. Одговор на ово питање наћи ћете на страницама ове књиге, као и прецизне информације када, где и за кога је неко јело први пут спремано. Ту су и рецепти неких српских јела из XIX века којих више нема“, наводи Јован Вукелић.


Књига садржи 200 рецепата од којих је половина ауторска, а друга половина припремана највећим светских државницима.

Јован Вукелић је навео да је Мића Стојановић два пута освојио светски куп који је најпрестижније такмичење у кулинарству на свету, и најавио да ће бити први добитник златне ленте за животно дело коју додељује Кулинарска асоцијација Србије.

„Имао сам част да запишем све што је мој отац испричао. Ово је једна необична књига која има два паралелна тока и превазалази мемоаре једног кувара.  Први који описује развој куварства, врхунског угоститељства и гастрономских школа (све то испреплетано са много историјских догађаја и анегдота и са понеком професионалном, али и државном тајном), и други ток у коме су дати јеловници и рецепти. Препуна је тајни и историјских личности од кнеза Лазара, Карађорђа, преко Андрића, Нушића до Тита“, рекао је Петар Стојановић.


Уредник издања, Петар В. Арбутина је у свом излагању навео да су кувари најчитаније књиге широм света због односа људи према кухињи, односа према националној традицији. „Књига је симбиоза завичаја, традиције и српске историје. Ово издање је доказ како један човек својим радом и трудом може постати славан и успешан у свету“, наводи Арбутина.

Нема коментара:

Постави коментар