Претражи овај блог

четвртак, 10. новембар 2011.

Представљен 16. број ИЗАЗОВА ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА

10. Новембар 2011.

Нови број часописа Изазови европских интеграција представљен је у среду, 9. новембра у Клубу – књижари – галерији Гласник.

Тема 16. броја часописа је борба против системске корупције у Србији, а на његовом представљању су говорили Зоран Стојиљковић, професор Факултетa политичких наука и председник Одбора Агенције за борбу против корупције, Чедомир Чупић, професор Факултетa политичких наука и члан Одбора Агенције за борбу против корупције, Данило Шуковић, члан Савета за борбу против корупције, Горан Радосављевић, државни секретар Mинистарства финансија Републике Србије и Никола Јовановић, главни уредник часописа.

„Нацрт измена и допуна Закона о јавним набавкама, чији је циљ сузбијање корупције, требало би да уђе у јавну расправу наредне седмице“, најавио је Радосављевић.

Он је рекао да се изменом тог закона повећавају транспарентност и ефикасност институција и уводи већа контрола пре и после објављивања тендера за јавне набавке.

„Реформа институција ће се пре свега односити на јачање капацитета Комисије за заштиту права понуђача“, рекао је државни секретар. Радосављевић је прецизирао да ће та комисија радити у бољим условима, да ће имати више запослених, да ће се повећати јавност њеног рада – мораће да објављује све што ради, као и податке о томе докле је неки предмет стигао.

Превиђено је, како је рекао, да буде ојачан и сектор Министарства финансија за јавне набавке који ће добити нове надлежности. Радосављевић је истакао да је идеја да се централизују јавне набавке и да се формира централна институција која ће набављати за потребе државе, али је рекао да још нису разрађени детаљи.

Чупић је оценио да су за борбу против корупције изузетно важни јасни и прецизни закони и увођење оштрих казни. Он је рекао да сматра да је неопходно донети и закон о пореклу имовине, због „побочне корупције“ која се, како је истакао, тешко открива.

Према његовим речима, важна је и улога независних тела јер су институције у великој мери „уништене и изложене уценама“. Агенција за борбу против корупције би, како је истакао, требало да добије и истражне и извршне функције, како би могла да самостално истражује случајеве корупције.

Стојиљковић је истакао да је у борби против корупције потребно разбити монополе, сузити дискрециона овлашћења и законом појачати одговорност учесника у јавним набавкама. Он је напоменуо да се годишње на јавне набавке у Србији троши три до четири милијарде евра, и да би се значајно могло уштедети ако би се спречила корупција.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/predstavljen-16-broj-izazova-evropskih-integracija

Нема коментара:

Постави коментар