Претражи овај блог

среда, 9. новембар 2011.

На Коларцу представљена Споменица Валтазару Богишићу

09. Новембар 2011.

У Малој сали Коларчеве задужбине је у уторак, 8. новембра представљена Споменица Валтазару Богишићу – капитално дело о којем су говорили Миодраг Орлић, Јован Ћирић, Лука Бренеселовић и Jовица Тркуља.

Уредник Тркуља је наводећи детаље из Богишићеве изузетно занимљиве биографије констатовао да његов Општи имовински законик за правнике има исти значај као што за књижевнике има Његошев Горски вијенац.

„Споменица садржи 75 прилога, од којих је чак 50 на страним језицима, а које потписују аутори из читавог света, од Јапана до Бразила, а Гласник је као издавач имао жељу да овим делом реафирмише Богишића као аутора и пионира низа научних дисциплина“, рекао је он.

Приређивач дела, Бренеселовић, је акцентовао феномен Срба католика у Дубровнику, који је кроз историју занемариван, а који је, како је рекао, кључ за разумевање Богишићевих истраживачких намера и дела.

Ћирић, директор саиздавача – Института за упоредно право и аутор једног од прилога истакао је значај и упорност приређивача Бренеселовића и напоменуо да би прилог који је он написао требало да укаже на то што је Богишић у свом раду увек имао на уму, а то је да право мора имати упориште у обичајима, моралу и начину живота грађана.

Орлић је нагласио да дело представља задивљујући подухват и својеврсни споменик, а да Задужбина једног великана, као што је Илија Милосављевић Коларац, вероватно и јесте једино достојно место да се говори о још једном великану – Валтазару Богишићу.

„Ово свaкако није дело које ће се разграбити, већ је реч о задужбинарском подухвату“, закључио је он.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/na-kolarcu-predstavljena-spomenica-valtazaru-bogisicu

Нема коментара:

Постави коментар