Претражи овај блог

уторак, 5. март 2013.

КАЗИВАЊЕ ЉУБАВИ - Милован Витезовић


Приручник за удварање

Неки од Витезовићевих љубавних афоризама сабраних међу корицама ове књиге, илустроване са два црвена катанца у облику срца која су закључала једно друго – иако су написани прилично давно – и данас, наиме, упркос муњевитим променама начина мишљења, говора и живота, уз ситне модификације или без њих, заиста могу да послуже практичној сврси шармирања припадница лепшег пола. „Јесам Нарцис, али са вама бих преварио себе“; „Са Вама бих могао више него што мислим да могу“; „Ако идемо у истом правцу, могао бих да Вам будем успутна љубав“; „Будите моја судбина, у мојим рукама“; „Бићу Ваша судбина у Вашим рукама“; „Видимо се на Калемегдану, имам жељу за освајањем“; „Знам да си добра девојка, али да ја ипак нешто покушам“; „Нисам низашта – сем за тебе“; „Сигурно је да нисам идеалан, рачунам на твоју маштовитост“; „Знамо се од малих ногу, само што на твоје ноге до сада нисам обраћао пажњу“; „Када те видим поред себе, дивићу се оном који те освоји“; „Знам да имаш личност, али мени се свиђаш ти“; „Не јурим за сукњама, следим женску моду“; „Могу ли да видим све твоје хаљине, на вешалици“; „Да ти покажем слике из детињства, а ти мисли хоћеш ли такву децу“; „бојим се да признам, невин сам“ – фазони су које, по потреби мењајући „Ви“ у „ти“ и „ти“ у „Ви“, бирајући оне који одговарају њиховом добу и карактеру и добу и карактеру изабранице, могу да користе и данашњи донжуани.

Један број афоризама, међутим, пре представља мисли о љубави него што има практичну сврху: „Дрвећу по парковима најтеже падају прве љубави, срца се најдубље урезују“; „Онај ко је љубоморан, за онога кога носи у срцу, срце преуређује у тамницу“; „Између два пола земља се врти“; „За девојком се осврћете као за сопственом будућношћу“; „Рај је постојао док су Адам и Ева били на седмом небу“; „Дивио јој се од главе до пете, застајући на средини“; „Увек се појави неко ко као пуж од Вашег срца направи себи кућицу“; „Најчистији је говор нагог тела“; „Љубав је ипак савршен злочин иако су отисци на оба тела“; „Љубав даје крила, али те тера у гнездо“... У њима могу да уживају женски и мушки читаоци, појединачно или у пару, пре или после игре завођења, па и независно од ње.

Неколико, изразито духовитих афоризама, опет, пре могу да послуже раскиду истрошене везе него освајању партнеркиног срца: „Да ли Вас се сећам? Не волим да се враћам у прошлост, госпођице, сетите се само Другог светског рата“... „Недостаје ти гардероба за тако презрив израз на лицу;“ „Смем ли да спавам код твоје другарице“...

И коначно, неки од афоризама у овој књизи данас нису примењиви због промене друштвених околности, што им, опет, даје посебну драж: „Имаш добру линију, радо бих се на њој идеолошки уздизао“; „Немој рећи да си поцрвенела на идејној основи“... У њима могу да уживају стари љубавници, са носталгијом се сећајући минулих времена, али и млађи, са добронамерним подсмехом добу које им се чини тако безазлено далеким као што се њиховим родитељима далеким чинило доба фракова и кринолина.


цена: 149,25 РСД

Нема коментара:

Постави коментар