Претражи овај блог

среда, 20. март 2013.

Представљена књига КРОЗ ПРОЗОР МАЛОГ ВОЗА


У Клубу – књижари – галерији Гласник у уторак, 19. марта представљена је књига Кроз прозор малог воза аутора Радована Лазаревића, о којој су говорили Бранко Красојевић и Ненад Стефановић.  

Реч је о специфичном издању у коме се описује Дринско-златиборски крај, његови људи, догађаји, феномени, знамените личности, угледне породице... Ова богато илустрована књига на занимљив начин осликава једну од најлепших природних целина Европе кроз историју. Лазаревићева прича заснована је на поузданим историјским чињеницама и резултатима дугогодишњих истраживања.

Туризмолог Бранко Красојевић констатовао је да у књизи сагледавамо предео очима дечака, који се ту родио, доцнијег професора, новинара, публицисте. Реч је о једном од најлепших крајева Србије, који Лазаревић посматрао као завичај. Аутор је, како је рекао Красојевић, описао шире подручје уз трасу музејско-туристичке пруге Кремна – Шарган Витаси – Мокра Гора – Добрун – Вишеград, која је израсла у перспективну, атрактивну и необичну туристичку дестинацију. Он је додао да је за аутора „траса туристичке пруге само „кичма“ текста  који је допуњен причом о природним феноменима, историјским догађајима и познатим личностима. „Популарно названа ’Шарганска пруга’ у ствари је нит приповедања која то обиље догађаја, личности, идеја и феномена повезује у једну целину“, закључио је Красојевић.

Књижевник и новинар Ненад Стефановић похвалио је издавача jeр је одлучио да објави Лазаревићеву књигу која је истовремено јединствен документ и необичан водич. Он је код аутора открио да поседује књижевни дар јер се књига чита као узбудљива прича о лову на хајдуке, о сердару Мићићу, Николи Алтомановићу, Мехмед-паши Соколовићу, скривању и хватању Драгослава Драже Михаиловића.

Лазаревић је казао да му је циљ био да књигом покаже да се испод пруге и предела који промичу поред воза, крије један дубљи слој историје који зрачи и обасјава цео крај. Књигу је  наменио свима који желе да сазнају више о овом крају, бурним догађајима који су се у ближој и даљој прошлости одиграли, људима, знаменитим личностима који су у њима учествовали, али и делима и идејама како ововремених тако и негдашњих неимара и визионара.

Нема коментара:

Постави коментар