У уторак 9. децембра, у Клубу – књижари – галерији Гласник представљена је књига СТРАТЕГИЈСКА ДУБИНА – Међународни положај Турске Ахмета Давутоглуа, премијера Републике Турске.
Том приликом о књизи су говорили проф. др Дарко Танасковић и др Бојан Бугарчић.
Пред нашим читаоцима први пут је интегрални превод важне студије премијера Републике Турске и угледног професора међународних односа – Ахмета Давутоглуа. Премда је објављена пре више од деценије, књига с временом није изгубила на значају, а избор њеног аутора за најважнију дужност у турској влади доприноси још више њеној актуелности.
Танасковић је истакао да је Ахмет Давутоглу личност која је обележила две последње деценије геополитичких размишљања и деловања у Турској, подсетивши на то да се ова књига први пут појавила 2001. и да је од тада до данас доживела 91 издање.
„Шест стотина страна геополитичког текста постало је бестселер, а књига говори о томе куда иде савремена Турска и једнако је актуелна била и 1991. и данас, па стога представља својеврсни феномен“, нагласио је он.
Танасковић је признао да ретко има прилику да говори о једној оваквој књизи, коју осећа као да је лично његова.
„Ако бих у једну реч сажео оно што ме тренутно обузима, било би то – најзад“, изјавио је Танасковић.
Он је напоменуо да је аутор у књизи уобличио стратегијску визију турске политике и да кроз њу можемо боље разумети савремену Турску, а затим у том огледалу сагледати и наш положај и размишљати о нашим националним, геостратегијским интересима и визијама.
„Ово је визионарска књига и интересантно је посматрати како Турска прати стратегијску пројекцију у односу на политичку праксу“, констатовао је Танасковић.
Бугарчић је нагласио да геополитичка визија Ахмета Давутоглуа није без утемељења, јер је Турска земља са осамдесет милиона становника која се убрзано развија.
„Сада је седамнаеста економска сила света уз бруто домаћи производ од осам стотина милијарди долара, а њена стопа развоја се може мерити само са кинеском“, образложио је он.
Бугарчић је, такође, оценио да основно полазиште у књизи заправо представља став да је вредност неког народа и државе у светској политици условљена његовом геостратегијском локацијом и историјском дубином, а да је, према мишљењу Ахмета Давутоглуа, Турска центар Евроазије.
„Нова политика Турске представља покушај артикулације споја неолиберализма и исламизма, уз велики степен отворености према свету, а према концепту који промовише Давутоглу, Турска може да повећа потенцијал своје стратегијске дубине придржавајући се неколико принципа: балансирање слободе и безбедности, нула проблема са суседима и активно учешће у свим међународним процесима и организацијама“, навео је Бугарчић. Такође је нагласио и да је изузетно важно то што је књига преведена.
„Ова књига представља драгоцено оруђе не само за односе са Турском већ и за то да и ми сами настојимо да израдимо стратегију“, закључио је Бугарчић.