Претражи овај блог

петак, 19. април 2013.

НЕПОЗНАТИ ДОСТОЈЕВСКИ - Борис Соколов


Аутор књиге у којој се откривају тајне великог писца, скривене љубави и мистериозни детаљи живота Фјодора Михаиловича Достојевског и према којој је снимана серија о једном од највећих светских писаца, је Борис Вадимович Соколов – историчар, публициста, историчар књижевности, књижевни критичар, доктор филолошких наука. Написао је више од петсто радова из историје и филологије, који су објављени на свим светским језицима и преко тридесет књига из историје и историје књижевности.

У књизи Непознати Достојевски аутор на интересантан и отворен начин говори о многим појединостима из живота великог писца о којима се из много разлога досад мало или уопште није говорило, а које су веома важне за разумевање његових великих дела и његове животне судбине уопште.

На темељу писама и дневника самог писца, писама, дневника и сећања његових жена и љубавница и његових пријатеља и савременика, Соколов, детаљније него многи пре њега, описује две велике страсти Достојевског: љубав према женама и према коцки. Али није само реч о томе; сазнајемо много тога о тешкоћама и мукама кроз које је писац пролазио док је стварао своја генијална дела, о материјалној оскудици, о његовој болести, болести и смрти њему блиских људи. И наравно, можемо да наслутимо у којој мери је све то утицало на стварање оних ликова у његовим романима по којима га памтимо и због којих га читамо.

„Достојевски се гнушао европског рационализма; веровао је да се људска осећања не могу изразити помоћу било каквих аритметичких формула, али ни помоћу романтичарских и сентименталистичких шема. Он је то радио тако што је продирао у дубину људске психе и живот својих јунака преиспитивао кроз хришћанско учење. Аполинарија Суслова, пишчева велика љубав је, вероватно ни сама то не желећи, допринела учвршћивању његовог скептицизма према било каквим рационалистичким шемама. А супротстављање агностицизму Суслове још више је учврстило Достојевског у православној вери“, пише на првим страницама своје књиге Соколов уводећи нас у необичан свет својих јунака који се роје око Достојевског и чије судбине, иако у другом плану, чине подједнако узбудљив слој књиге. То је једним делом биографија, другим историографија, а на појединим страницама и културолошко-социолошка анализа друштва и времена у коме је живео велики писац.

цена: 200,00 РСД

Нема коментара:

Постави коментар