Претражи овај блог

среда, 21. новембар 2012.

Представљена књига ГЕОПОЛИТИКА СРБИЈЕ

21. Новембар 2012.

У Кафе – књижари – галерији Гласник је у уторак, 20. новембра представљена књига Геополитика Србије др Душана Пророковића.

О књизи су говорили: професор Криминалистичко-полицијске академије Саша Мијалковић, уредник Вечерњих новости др Слободан Рељић, некадашњи министар спољних послова СРЈ Владислав Јовановић и аутор.

Мијалковић, који је уз др Душка Лопандића и др Драгана Петровића био рецензент књиге, констатовао је да је осим квантитета (800 страна) и енциклопедијског квалитета, одликује нови приступ теми, али и ексклузивитет, јер садржи, до сада најсвеобухватнију, анализу геополитичке историје Србије, српског етничког и историјског простора, а делом се односи и на остала подручја Балкана.

Он је истакао да је веома смело писати о геополитичким проблемима, јер геополитика није прецизно издиференцирана као наука пошто је синтеза географије, политикологије, стратегије, економије, науке о религији, етнологији, идеологији и социологији. Мијалковић је приметио да се уобичајено наводи како Балкан производи превише историје.

„Географски положај је предодредио да простор који насељава српско становништво има велики геополитички значај, где се укрштају супротстављени геополитички интереси великих сила, различити религијски утицаји и цивилизације и преко којег пролазе важни саобраћајни коридори и цевоводи“, наставио је Мијалковић.

Говорећи о садржају студије он је истакао да се преко анализе политичких, цивилизацијских, популационих, економских и безбедносних фактора; четири геополитичке концепције – атлантизма, евроазијства, (средњеевропског) континентализма и неоосманизма и сложеног балканског међудржавног и међуетничког оквира, описује положај Србије, али се и предлаже низ мера које треба предузети у циљу његовог поправљања у будућности. Он сматра да је Пророковић написао књигу коју одликује објективност, има значајне научно-истраживачке референце, и може да се узме за модел како да се у будуће истражују и обрађују геополитичке теме у вези са Србијом.

Рељић је признао да је, као и већина Срба, геостратег-аматер и да га је акрибија аутора имперсионирала, као и његова способност да на разумљив, занимљив и лако читљив начин пише о компликованим и мало познатим факторима на којима се гради геополитичка слика једне земље.

Нема коментара:

Постави коментар