Претражи овај блог

четвртак, 1. новембар 2012.

Представљена књига ЕВРОПСКО ПРАВО ЉУДСКИХ ПРАВА

31. Октобар 2012.

У Клубу – књижари – галерији Гласник је у уторак, 30. октобра представљена књига Европско право људских права проф. др Драгољуба Поповића.

О књизи су, осим аутора, говорили доц. др Танасије Маринковић, уредник Гласникове Правне библиотеке, проф. др Лидија Баста Флајнер и др Иван Јанковић.

Маринковић је оценио да је Европа 21. века – Европа права и да се књига бави тематиком која је велики изазов за сваког ко крене да се њом бави.     

„Ова књига је у извесном смислу уџбеник за ову тематику и она на успешан начин излаже систем права и намењена је свима који се баве правом“, рекао је он. 

Лидија Баста Флајнер је на почетку свог излагања напоменула да она седи на месту које је било резервисано за недавно преминулог Војина Димитријевића – месту које је, иначе, немогуће попунити. Говорећи о аутору књиге, констатовала је да је реч о јединственој ауторској личности код нас и правнику који у свом раду здружује познавање неколико капиталних области права.

„И сама књига је таква – јединствена, и она просто бљешти својом јасноћом, али то никако не значи да је површна, јер је она све осим тога“, нагласила је она.

Јанковић је истакао да је реч о стручној књизи, и да је то штета за ону ширу, а огромна корист за стручну јавност, јер би она требало да буде и те како значајна за све који се баве правом, а посебно облашћу људских права.

„Рекао бих да је књига уједно и монографија и уџбеник и коментар и да она представља истински теоријски допринос; она ненаметљиво скреће пажњу на три аспекта: на пресуде Европског суда које се тичу Србије, на важан допринос Драгољуба Поповића као судије, као и на језик којим је писана“, оценио је он.

Аутор је такође подсетио на величину свог ментора и пријатеља Војина Димитријевића и захвалио се свим говорницима и Гласнику као издавачу књиге.

Сагласио се са оценом својих колега по питању еволуције права, закључивши да је право људских права заправо у непрестаној еволуцији и да оно представља велики део правничке свакодневице

Нема коментара:

Постави коментар