Претражи овај блог

среда, 21. новембар 2012.

Француски орден уметности и књижевности за Гласникову ауторку

20. Новембар 2012.

Неда Валчић-Лазовић, књижевни преводилац и новинарка, чија је књига Све што (не) кажем погрешно је објављена у издању Гласника, награђена је у понедељак, 19. новембра престижним признањем – Француским орденом уметности и књижевности, које јој је у име Министарства културе и комуникација те земље уручио амбасадор Француске у Србији – Франсоа-Гзавије Денио.

Осим Неде Валчић-Лазовић, исто признање је додељено и глумици Мирјани Карановић и редитељу Горану Марковићу.

У књизи Све што (не) кажем погрешно ауторка је изабрала 15 својиx интервјуа са значајним личностима, а из ТВ серијала „Савремени светски писци“. Реч је о разговорима са светским и домаћим писцима, филозофима и редитељима, односно скупу мисли и идеја људи који су кроз живот, углавном, ишли сунчаном страном улице.


понедељак, 19. нов 2012, извор: РТС
Француске медаље за српске ствараоце

Амбасадор Француске у Србији Франсоа-Гзавије Денио уручио Орден уметности и књижевности, уредници у редакцији за културу РТС-а Неди Валчић-Лазовић, глумици Мирјани Карановић и редитељу и писцу Горану Марковићу.

Карановићева и Валчић-Лазовић су добиле орден у рангу витеза, а Марковићу додељен је орден у рангу официра, наводи се у саопштењу Амбасаде Француске.

Орден уметности и књижевности установљен је 1957. године и део је Ордена за заслуге од 1963. године, али се додељује за заслуге у посебним областима - уметности, књизевности, културног наслеђа... Додељује се у три ранга - витез, официр и командор.

Карановић је позоришна, филмска, ТВ глумица, педагог. Дипломирала је глуму на Факултету драмских уметности у Београду. У позоришту је остварила велики број улога - Југословенско драмско позориште, Звездара театар, Београдско драмско позориште, Битеф театар...

На филму је дебитовала 1980. насловном улогом у филму Срђана Карановића "Петријин венац" (Златна арена, 1980; Гранд при - Ћеле кула, Ниш...).

Године 2008. добила је награду „Освајање слободе" која се додељује жени која се својим деловањем залаже за афирмацију принципа људских права, правне државе, демократије и толеранције у друштву.

Марковић је рођен 1946. године у Београду, а студирао је филмску режију у Прагу, на филмској академији ФАМУ. Снимио је око 50 филмова - „Национална класа", „Мајстори, мајстори", „Вариола вера", а режирао је и многобројне представе - "Пандорина кутија", "Парови", "Вила Сашино", "Делиријум тременс", "Фалсификатор"...

Валчић-Лазовић рођена је 1959. године у Београду где је завршила основну школу и гимназију. Део студија завршила је у швајцарском граду Нојшателу, а дипломирала 1983. на Филолошком факултету у Београду, одсек за француски језик и књижевност. Поред тога, студирала је и новинарство на Факултету политичких наука.

Од 1985. године (са прекидима од 1991-1993. и 1999-2001) радила је у Радио Телевизији Србије, где је обављала новинарске и уредничке послове у готово свим програмима.

Данас је уредник рубрике у Редакцији за културу и уметност РТС где, поред широког спектра емисија, уређује и води своју ауторску серију "Савремени светски писци", у којој је интервјуисала више од 60 светски значајних аутора, као што су Марио Варгас Љоса, Орхан Памук и Пол Остер.

Припремила Сандра Перовић

Нема коментара:

Постави коментар