Претражи овај блог

среда, 7. новембар 2012.

Представљене две књиге из колекције ГЛАСОВИ - Простори и фигуре, Избор из нове српске поезије

07. Новембар 2012.

У Клубу – књижари – галерији Гласник су у уторак, 6. новембра представљене две књиге младих српских писаца из колекције Гласови, намењене домаћој белетристици.

О књигама су говорили уредник Горан Петровић и приређивачи Владимир Стојнић и Владимир Ш. Вукомановић.

Уредник Петровић поверио је Стојнићу и Вукомановићу избор младих песника и прозаиста чије стваралаштво осликава актуелни књижевни живот у нас. Тако су настале књиге: Простори и фигуре, Избор из нове српске поезије, коју је приредио Стојнић и Пуцања, Избор из младе српске прозе, који је начинио Вукомановић.

Петровић је навео да је нову едицију желео да почне са књигама поезије и прозе које су приредили млади људи.

„Зато сам Стојнићу и Вукомановићу поверио да изаберу младе песнике и прозаисте чије стваралаштво осликава актуелни књижевни живот код нас“, рекао је Петровић.

Према његовим речима, специфичност ове едиције је постојање ауто-поетичког речника.

„Замолили смо ауторе чија се дела налазе у овим књигама да објасне шта за њих значи реч песма, односно појам прича“, казао је Петровић.

Стојнић је оценио да је у Србији сазрела млађа песничка сцена из које је издвојио 18 аутора који су са по десетак песама представљени у књизи Простори и фигуре.

„Ти песници имају одређену поетичку константу и у себи носе поетски дух генерације и због тога сам их издвојио“, рекао је он.

Антологија садржи 180 песама а сваки аутор је заступљен са десетак песамa.

„На крају књиге се налази ауто-поетички речник који је крајње оригиналан“, казао је Стојнић.
Књига Пуцања наглашава унутрашњи порив за успостављањем контакта са другим, али и онеспособљеност за то, једнако као и потресност смрти блиског која је у уској вези са питањем тог порива, навео је Вукомановић о свом избору.

Нема коментара:

Постави коментар