Претражи овај блог

четвртак, 15. новембар 2012.

Представљена књига ПОЛИТИКА У ГРАНИЦИМА ПРАВА

14. Новембар 2012.

У Малој сали Коларчеве задужбине је у уторак, 13. новембра представљена књига Политика у границима права Лидије Р. Басте Флајнер.

О књизи су, осим ауторке, говорили проф. др Гордана Сиљановска Давкова, проф. др Милан Подунавац и доц. др Танасије Маринковић.

Маринковић је истакао да је за Гласник велика част да објави ову књигу након 28 година од њеног првог издања, али и да је њено објављивање још већа част за нашу правно-политичку јавност.

„Права штета за читаву стручну јавност је то што ова књига није раније изашла, јер је реч о делу ауторке која ја јединствена појава на нашој правно-политичкој сцени“, истакао је он.
Сиљановска Давкова је напоменула да је она била једна од сретних који су у својој библиотеци имали примерак првог издања књиге.

„Оно што је ауторка започела пре 30 година и данас је свеже, инспиративно и интригантно – њена књига наглашава значај конституционализације политике и она, према мом мишљењу, припада научној класици о конституционализму“, оценила је она, констатујући да ауторка симболично, на овај начин, по други пут потврђује своју интелектуалну зрелост.

Подунавац је нагласио да је привилегован јер има прилику да говори о делу ауторке која је најбољи изданак оног што је њихов заједнички професор, чувени Јован Ђорђевић, својевремено означио београдском правно-политиколошком школом, истовремено подсетивши да је мултикултурализам један од највећих изазова у либералном конституционализму.

Ауторка се, пре свега, осврнула на своју академску каријеру и пожелела да се и овом приликом захвали свим својим менторима.

Књига Лидије Р. Басте Флајнер је класик наше правно-политичке књижевности о теорији и пракси англосаксонског конституционализма. Настало у времену и на простору које није било наклоњено идеалима владавине права и њеном теоријском промишљању, ово дело у свом репринту, готово тридесет година касније, потврђује непролазну вредност својих поставки – да је легитимна само она политичка власт која је ограничена правом насталом на основу сагласности, и која помоћу устава као основног закона штити основна људска права појединца.

Погледајте видео материјал:

http://youtu.be/qXYWm0WDcVc

Нема коментара:

Постави коментар