Минуле суботе, Гласник је богатим програмом прославио свој дан – 13. август и 198 година дугу традицију објављивања службених гласила.

Гласник баштини традицију издавања службених гласила, која почиње 1813. објављивањем „Новина сербских“, па се стога као Дан Службеног гласника обележава 13. август – дан када је изашао први број „Новина сербских“. 

У сусрет рођендану Гласника, запослени су се и ове године дан раније, у петак, 12. августа, одазвали апелу Института за трансфузију крви и учествовали у акцији добровољног давања крви. 

Бројни културни садржаји и акције који су претходили и пратили прославу Гласниковог рођендана, почели су у Галерији Прогрес у Кнез Михаиловој улици, у којој је од 6. до 13. августа организован Гласников салон књига, на комe су представљена нова издања.

Поводом Дана Службеног гласника, Библиотека града Београда је 12. августа одобрила попуст од 30% за учлањење, а нови чланови библиотеке добијали су поклон-картицу Гласниковог Клуба читалаца, којом се остварује попуст од 30% при куповини наших књига. Посетиоци Кнез Михаилове улице су истовремено могли да погледају изложбу под називом „198 година у служби грађана Србије“, постављену у излозима Библиотеке града.

Прослава рођендана је почела дељењем књига на Земунској пијаци и рођенданском прославом, која је у подне, организована у првој Гласниковој књижари у Земуну (Змај Јовина 21). Гласникови аутори (Марина Рајевић Савић и Милинко Бујишић) су се том приликом дружили са купцима и продавцима на Земунској пијаци и делили књиге у замену за производе са пијаце попут сира и воћа. 

„Духовна храна за праву храну – када смо их питали да ли читају књиге, купци и продавци су испрва одговарали да немају времена, а онда би, ипак, завирили у нашу корпу и узели књигу“, рекла је Марина Рајевић Савић.

Потом је у поподневним часовима у Галерији Прогрес представљена нова књига академика Драгослава Михаиловића Голи оток књига четврта, о којој су, поред аутора, говорили и Милета Аћимовић Ивков и Гордана Милосављевић Стојановић.

Прослава Гласниковог рођендана заокружена је извођeњем представе Винске веселице, инспирисане Речником заљубљеника вина Бернара Пивоа, у башти ресторана „Молијер“, а у извођењу „винопија“ – проф. др Слободана Јовића и глумца Љубивоја Тадића.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/glasnik-proslavio-rodjendan