Претражи овај блог

среда, 10. август 2011.

КАТАЛОГ НОВОГ СВЕТА представљен на „Тешњарским вечерима“

КАТАЛОГ НОВОГ СВЕТА представљен на „Тешњарским вечерима“

09. Август 2011.

Део програма традиционалне културно-туристичке манифестације „Тешњарске вечери“, која се сваког августа организује у Ваљеву, било је и представљање књиге Каталог новог света Владимира Ђурића Ђуре, о којој је било речи у понедељак, 8. августа.

О делу које нуди преглед феномена који, према Ђурићу одређују оно што једни називају постмодерном, а други постпостмодерном цивилизацијом, су у амбијенту Ковачевог хана говорили аутор и Гордана Милосављевић Стојановић.

Необична књига мултимедијалног уметника ренесансног духа, како је популарног Ђуру морнара назвала Гордана Милосављевић Стојановић, састављена је од неколико наизглед самосталних поглавља која пажљивом читаоцу откривају јединствен свет технокултуре. У првом делу књиге Ђурић пише о српским визионарима чија су дела превазилазила време у коме су живели и без којих не би било данашње технолошке револуције, попут Николе Тесле, Михаила Пупина и Димитрија Митриновића. Затим се бави социолошком анализом технокултуре и њеног свеобухватног, глобалног утицаја на светску популацију. Према оцени Гордане Милосављевић Стојановић најзанимљивији је трећи део књиге који чини речник фиктивних јунака и поп-икона 20. века. То је својеврсна енциклопедија технокултуре у којој су обрађени сви релевантни ствараоци савременог доба, од музичара, преко глумаца, писаца, ликовних уметника и визионара.

Говорећи о раду на књизи, Владимир Ђурић је истакао да је проучавање и писање трајало готово десет година и да је реч о озбиљном истраживачком раду који чини први део књиге. Речници су, такође, плод вишегодишњег писања колумни у листу „Блиц“ у којима је свакодневно истраживао по једну поп-икону или фиктивног идола виртуелне стварности.
„Тешњарске вечери“ се ове године организују на 25 локација, уз учешће више од 2.000 извођача из земље и света.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/katalog-novog-sveta-predstavljen-na-%E2%80%9Etesnjarskim-vecerima%E2%80%9C

Нема коментара:

Постави коментар