Претражи овај блог

среда, 10. август 2011.

Републички конкурс за набавку књига

Републички конкурс за набавку књига

10. Август 2011.

Гласник се према избору комисије за откуп књига, а на основу конкурса који је расписало Министарство културе, информисања и информационог друштва за откуп публикација објављених 2010. за 178 библиотека, налази на првом месту листе издавача према количини новчаних средстава која ће бити издвојена ове године за куповину најзначајнијих наслова једног издавача.

Наиме, према званичним подацима из извештаја Народне библиотеке Србије, а на основу збирног извештаја по издавачима уређеног према своти, за откуп Гласникових издања ће бити издвојено 7.817.663,79 динара. Са друге стране, Гласник се према збирном извештају по издавачима уређеног према броју примерака који ће бити откупљени, налази на другом месту (иза Креативног центра) са 11.116 изабраних примерака.

На листи најтраженијих наслова, и то у области књига за децу, такође се налази једно Гласниково издање – књига Чаробна врата Артура Конана Дојла, у преводу Милана Милетића (биће откупљен 331 примерак ове књиге).

Број издавача и дистрибутера повећан је ове године због прилагођеног рабата који омогућава да се по мањој цени набави више књига. Ове године је пријављено 3.308 наслова и 267 издавача, а Министарство ће откупити укупно 1.327 наслова, односно 169.866 примерака књига од 206 издавача и дистрибутера за потребе јавних библиотека.

Из Министарства је такође потврђено да ће ове године бити откупљено двоструко више наслова (за 107%) у односу на прошлу годину, и троструко више примерака књига (202%) за потребе јавних библиотека.

Комисија је током конкурса расписаних у марту и априлу елиминисала понуђене књиге које нису од јавног значаја, а оне друге послала на избор библиотекама.

Одабране наслове, комисија је разврстала у пет тематских области: домаћа књижевност, преведена књижевност, књижевност за децу и омладину, уметност, хуманистика и култура. Народна библиотека прикупила је и објединила податке 178 библиотека (укључујући и два библиобуса), које су, према висини буџета којим располажу, разврстане у четири категорије. Према њиховом коначном избору, Народна библиотека Србије је разврстала публикације које се откупљују по издавачима и по насловима.

Стога посебно импонује одлука комисије да међу издања, за које је оцењенo да су најзначајнија и најкориснија, уврсти велики број књига из Гласникове продукције.

Према речима Предрага Марковића, министра културе, информисања и информационог друштва, конкурсом је завршен троделни циклус побољшања квалитета мреже јавних библиотека и онога што могу да понуде читаоцима. Први део, подразумева реконструкцију зграде Народне библиотеке Србије, затим усвајање три закона која се тичу старе и ретке библиотечке грађе, библиотечко-информативне делатности и обавезног примерка, а круг је затворен набавком књига по цени прихватљивој за јавне библиотеке.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/republicki-konkurs-za-nabavku-knjiga

Нема коментара:

Постави коментар