Претражи овај блог

понедељак, 7. новембар 2011.

Награда „Вукове задужбине“ за Гласниково издање

07. Новембар 2011.

Добитници награда „Вукове задужбине“ за уметност и науку за 2011. годину су сликар Сава Стојков и проф. др Снежана Самарџија за књигу Облици усмене прозе, објављене у издању Гласника, саопштено је у петак, 4. октобра на крају редовне годишње скупштине Задужбине.

Председник одбора Задужбине за награду која се додељује за уметност, др Драшко Ређеп, навео је у образложењу одлуке да је Стојков „један од доајена српског сликарства данас и иде у ред оних стваралаца који дуготрајно и понесено преносе вуковске идеје блискости са духом народног стваралаштва и преноси их на просторима који се могу без претеривања назвати планетарним“.

Подсетивши да је награда дата за изложбу одржану у априлу у Музеју Војводине у Новом Саду, Ређеп је рекао „да се уметник непрекидно чини невешт у модерним временима но, баш зато што скроз усваја истину како прошлост дуго траје; он у тихом сјају својих вертикала, торњева и топола сугерише једну од најплеменитијих сликарских визија наших људи и крајева“.

Слободан Грубачић, председник одбора за награду за науку и дописни члан САНУ, навео је да је одабрано дело „наставак значајног и несвакидашњег научног подухвата којег се едицијом Појмовник прихватио њен уредник Гојко Тешић“.

Одбор је одлуку образложио оценом да је лауреаткиња „без сумње један од водећих проучавалаца историје и поетике усмених прозних облика у српској и европској фолклористици и својим научним радом одавно превазишла оквире српске науке“.

У даљем образложењу одлуке наводи се да „књига Облици усмене прозе представља још једну потврду највиших научних и стручних квалитета њеног рада на проучавању српских усмених умотворина и чини изузетан допринос српској науци о књижевности“.

Грубачић је навео да су у најужем избору биле и књиге Ентитет у сенци, мапиране моћи и државни спектакл у Карловачкој митрополији Јелене Тодоровић и монографија Александар Обреновић владар на прелазу векова доц. др. Сузане Рајић.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/nagrada-%E2%80%9Evukove-zaduzbine%E2%80%9C-za-glasnikovo-izdanje

Нема коментара:

Постави коментар