Претражи овај блог

понедељак, 21. новембар 2011.

Конкурс за награду „Десимир Тошић”

21. Новембар 2011.

ЈП Службени гласник расписује конкурс за награду „ДЕСИМИР ТОШИЋ“

НАГРАДА СЕ ДОДЕЉУЈЕ У ДВЕ КАТЕГОРИЈЕ:

– за најбољу књигу објављену у 2011. години из области публицистике,
– за најбољу колумну, фељтон или серију текстова који су објављени у штампаним или електронским медијима у 2011. години.

Номиновано дело, чија је тема од значаја за политички, културни, привредни, односно свеукупни друштвени живот Србије, треба да изражава личан и независан став аутора, упечатљив и без идеолошке или друге острашћености и искључивости, и да доприноси развоју демократског јавног мњења у земљи. За награду могу да конкуришу појединац или група за заједничко дело, објављено први пут у периоду од 1. јануара до 31. децембра 2011.

Публицистички радови у ширем смислу, односно монографије, мемоари, историјски романи и слично, не могу конкурисати за награду.

О добитницима награде одлучиваће жири у саставу: Драгољуб Жарковић, председник, проф. др Младен Лазић и проф. др Душан Павловић.

Имена добитника награде биће објављена на свечаности 20. фебруара 2012. године.
За најбољу књигу у области публицистике додељује се новчана награда у износу од 240.000,00 РСД. За најбољу колумну, фељтон или серију текстова у штампаним или електронским медијима награда је штампање књиге аутора награђених текстова у издању Гласника.
Пријава на конкурс траје до 31. децембра 2011. године. Заинтересовани аутори радове могу послати на адресу ЈП Службени гласник, Краља Милутина 27, са назнаком: за награду „Десимир Тошић“. Пристигли радови неће се враћати ауторима.

Гласник је награду „Десимир Тошић“ одлучио да установи имајући у виду да су награде у публицистици готово замрле. Избором имена Десимира Тошића (1920–2008) истовремено се желело да се очува сећање на једног од најзначајнијих, независних српских интелектуалаца, чије дело осликава друштвене и политичке промене у Србији 20. века.

Циљ додељивања награде јесте афирмација основних хуманистичких и демократских принципа за које се Тошић залагао, а у основи су сваког истинског стваралаштва.

Нема коментара:

Постави коментар