Претражи овај блог

понедељак, 11. фебруар 2013.

НАЈУЖИ ИЗБОР ЗА НАГРАДУ „ДЕСИМИР ТОШИЋ“


Жири за доделу награде „Десимир Тошић“ у саставу: Душан Павловић,  председник, Владимир Вулетић и Петар Лазић, на четвртој седници, одржаној 6. фебруара 2013, одлучио је да се у најужем избору за најбољу књигу из области публицистике, објављену у 2012, нађу: Дивље друштво Весне Пешић, Светска економска криза Славише Тасића и Кроз главу Игора Маројевића.


У најужи избор  за аутора најбоље колумне или серије текстова у 2012. ушли су: Цвијетин Миливојевић, Славиша Орловић и Борис Јашовић.

Имена добитника награде традиционално ће бити објављена 19. фебруара 2013, на дан рођења Десимира Тошића. 

Према пропозицијама конкурса за награду „Десимир Тошић“ номиновано дело, чија је тема од значаја за политички, културни, привредни, односно свеукупни друштвени живот Србије, треба да изражава личан и независан став аутора, упечатљив и без идеолошке или друге острашћености и искључивости, и да доприноси развоју демократског јавног мњења у земљи. За награду су могли да конкуришу појединци или групе за заједничко дело, објављено први пут у периоду од 1. јануара до 31. децембра 2012. године.  

Награда „Десимир Тошић“ додељује се с циљем афирмације основних хуманистичких и демократских принципа, за које се својим радом залагао и сам Тошић, а који су у основи сваког истинског стваралаштва. Ова награда се додељује за публицистичко дело које представља врхунско писано достигнуће које афирмише истину и позитивне критике друштва и времена.  

Имајући у виду да се награде у области публицистике готово више и не додељују, ЈП Службени гласник је 2008. установио награду „Десимир Тошић“, управо с намером да подржи и афирмише овај жанр стваралаштва.  Награда се додељује у две категорије.

За најбољу књигу објављену у 2012. из области публицистике  додељује се новчана награда у износу од 240.000,00 динара,

За најбољу колумну, фељтон или серију текстова  који су објављени у штампаним или електронским медијима у 2012. награда је штампање књиге аутора награђених текстова у издању ЈП Службени гласник.

Нема коментара:

Постави коментар