Претражи овај блог

понедељак, 18. фебруар 2013.

МИРНИМ СРЕДСТВИМА ДО МИРА - Јохан Галтунг


Мир и сукоб, развој и цивилизација

За Јохана Галтунга, оснивача студија мира, ова књига представља „систематски напор да се поставе теоријске основе истраживања мира, мировног образовања и мировног деловања“. Аутор излаже подстицајан и разноврстан скуп идеја, теорија и претпоставки на којима се заснивају студије мира. 

Књига се састоји из четири целине које се баве различитим теоријским приступима миру: теорија мира истражује епистемолошке претпоставке студија мира, природу насиља, као и три посебна прилаза миру; теорија сукоба се бави ненасилним и креативним решавањем сукоба, са нагласком на важности културе сукоба; теорија развоја истражује структурно насиље, нарочито на пољу економије, као и начине за превазилажење тог насиља; теорија цивилизације обухвата проучавање културног насиља и усмерена је на разумевање дубљих, несвесних аспеката културе и њиховог утицаја на политику мира и развоја. У закључку, аутор повезује нити ових приступа, стављајући нагласак на мировно деловање мирним средствима.

Мирним средствима до мира, прва Галтунгова књига преведена на српски језик, представља неопходно штиво за истраживаче мира, међународних односа, социологије, психологије, студија културе, као и за све који су укључени у решавање сукоба и мировне процесе.

саиздаваштво са Југоистоком XXI – Центар за евро-балканску сарадњу
превела Лидија Кљакић
цена: 1.296,00 РСД

Нема коментара:

Постави коментар