Претражи овај блог

понедељак, 18. фебруар 2013.

МИОДРАГ ИБРОВАЦ И ЊЕГОВО ДOБА - Верољуб Вукашиновић


Службени гласник и Народна библиотека „Јефимија“ су као заједничко издање, објавили књигу Миодраг Ибровац и његово доба. Реч је о зборнику радова са истоименог научног скупа који је, поводом стотину двадесет и пет година од рођења једног од најзначајнијих српских филолога и романиста, чије дело превазилази оквире матичне културе, одржан у Трстенику 21. септембра 2010. године.

Преглед радова приложених на овом научном скупу који улазе у овај зборник наговештава разноврсност Ибровчевих интересовања, и ерудицију и интелектуалну ширину које су му омогућиле да их артикулише у комплексан и богат опус.

Читалац, тако, има прилику да се упозна са Ибровцем као компаративистом, књижевним критичарем и историчарем, преводиоцем Додеовог дела Нума Руместан, затим са његовим разматрањима узајамних утицаја песама балканских народа, са његовим проучавањима унутрашње грађе књиге Робовање и величина војничког позива Алфреда де Вињија, са Ибровчевим докторском тезом Жозе Марија де Ередија, његовом преписком на француском, текстовима о Јовану Скерлићу…

У зборник улази и текст Владимира Осолника „Ибровчева студија Копитар и Французи“, прилог са VI Сретењског сабора одржаног 14. фебруара 2011. у Љубљани, посвећеног Миодрагу Ибровцу и српско-словеначким везама, као и библиографија академика Миодрага Ибровца коју су поводом трстеничког скупа сачиниле Горана Стевановић и Марија Богдановић.

Личну ноту овом зборнику даје текст „Моја сећања на Миодрага Ибровца“ Драгана Недељковића.

цена: 756,00 РСД

Нема коментара:

Постави коментар