Претражи овај блог

уторак, 5. фебруар 2013.

Награде за монографију МАНАСТИРИ ОВЧАРСКО-КАБЛАРСКЕ КЛИСУРЕ


У Галерији Народног музеја у Чачку је у четвртак, 31. јануара, свечано отворена изложба завичајног издаваштва, под називом  „Штампана реч“, којом чачанска Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ даје преглед штампарске и издавачке делатности у минулој години.

Том приликом додељене су и традиционалне годишње награде, а први пут у четрнаестогодишњој традицији те изложбе једна књига добила је обе награде  – награду „Исаило А. Петровић“ за дизајн и награду „Даница Марковић“ за издавачки подухват. Реч је о монографији МАНАСТИРИ ОВЧАРСКО-КАБЛАРСКЕ КЛИСУРЕ Делфине Рајић и др Милоша Тимотијевића, заједничком издању Гласника и Народног музеја у Чачку.

Жири за награду „Исаило А. Петровић“ у саставу: Драгана Лазовић, дизајнер, Божидар Плазинић, сликар, и Рашо Јованић, професор, једногласно је одлучио да награду за дизајн понесе монографија коју је ликовно графички обликовала Слађана Тутуновић из студија „Тригон“. Ова награда чува сећање на Исаила А. Петровића, првог чачанског штампара с краја 19. века.

Жири награде „Даница Марковић“, која је посвећена познатој завичајној песникињи, чинили су професор Високе школе Техничких струковних студија Светислав Љ. Марковић, Даница Оташевић, директор Библиотеке „Владислав Петковић Дис“, и Данијела Ковачевић Микић, просветни саветник. Они су, такође, били мишљења да се ово дело издваја по садржини и форми и да завређује да се прогласи књигом године.

Саопштавајући одлуку за издавачки подухват  у 2012, Данијела Ковачевић Микић истакла је да иако је реч о другом, допуњеном издању књиге која је већ награђена 2004, чланови жирија су одлучили да ову монографију посматрају као ново издање будући да су аутори учинили додатне напоре да добру књигу учине још бољом, допунивши претходне записе новим научним сазнањима, додатним ауторским тумачењима и другачијим техничким и формалним решењима.

Нема коментара:

Постави коментар