Претражи овај блог

уторак, 8. мај 2012.

Представљен 19. број часописа ИЗАЗОВИ ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА

07. Мај 2012.

У Клубу – књижари – галерији Гласник у петак, 4. маја представљен је 19. број часописа Изазови европских интеграција.

На прeдстављању су говорили Франсоа-Гзавије Денио (François-Xavier Deniau), амбасадор Француске у Србији, Зорица Васиљевић, професор Пољопривредног факултета у Београду, Милош Миловановић, помоћник министра пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, Огњен Мирић, заменик директора Канцеларије за европске интеграције и Драган Вељовић, заменик главног уредника часописа.

Нови број је посвећен анализи стања и реформи у сектору пољопривреде. Миловановић је истакао да „либерализација промета роба и услуга намеће повећање конкурентности, снижење цена, повећање квалитета и усклађивање процеса производње, прераде и пласмана са онима који важе на међународним тржиштима, што без помоћи неће моћи да испуни велики број домаћих пољопривредника“. „Алтернатива малим пољопривредницима може бити органска производња или производња са заштићеним географским пореклом, а то могу да буду и економске активности у сеоским областима које нису нужно везане за пољопривредну производњу, попут сеоског туризма“, рекао је Миловановић.

Професорка Пољопривредног факултета у Београду Зорица Васиљевић подсетила је да је Министарство пољопривреде Србије октобра 2011. почело реализацију пројекта успостављања мрежа рачуноводствених података на породичним пољопривредним газдинствима, која се у ЕУ примењује од 1965. године. Она је оценила да ће то бити значајно за вођење адекватне аграрне политике, јер ће процене бити замењене чињеницама, односно систематским праћењем података о производњи, дохотку, ефекту подстицаја малих произвођача који чине велики део српског аграра. Амбасадор Француске у Србији Франсоа-Гзавије Денио казао је да његова земља, која има дугу пољопривредну традицију, жели да својим искуством у области аграра помогне Србији у припремама за улазак у ЕУ. „Пољопривреда није само економско питање и питање производње хране, већ се тиче животне средине, културе и идентитета једне земље“, рекао је он и истакао да је пољопривредна политика једна од највише интегрисаних на нивоу ЕУ.
У новом броју можете прочитати и следеће текстове:

Душан Протић: „Нормативна и институционална структура система безбедности хране“; Зорица Васиљевић: „Успостављање мреже рачуноводствених података на породичним пољопривредним газдинствима у Србије“; Снежана Јанковић: „Саветодавство као фактор јачања конкурентности пољопривреде Србије у процесу европских интеграција“; Татјана Ђукановић: „Систем јавних складишта за пољопривредне производе“; Бојан Живадиновић: „Заједничка пољопривредна политика: поглед из угла српске пољопривреде“; Александар Завишић: „Муниципалне обвезнице у Србији“; Владан Станковић: „Утицај конфесионалног чиниоца на показатеље економског развоја међу чланицама и кандидатима за ЕУ“; и Душан Рељић и Жарко Петровић: „Турски интереси и ангажман на Западном Балкану: Амбиције и реалност“.

Погледајте видео материјал: http://youtu.be/4e27rG62Rzw

Нема коментара:

Постави коментар