Претражи овај блог

петак, 11. мај 2012.

Представљена књига АНТОЛОГИЈА АРХИТЕКТУРЕ И ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ

11. Мај 2012.

У Клубу – књижари – галерији Гласник је у четвртак, 10. маја представљена књига Антологија Архитектуре и Цивилизације Александре Мокрањац.

О књизи су, осим ауторке, говорили и уредник Петар Арбутина и проф. др Бранислав Митровић.

Књига Александре Мокрањац стигла је до Гласника са три рецензије чланова Српске академије наука и уметности – Ђорђа Злоковић, Милана Лојанице и дописног члана Бранислава Митровића.

Тако је књижевница, са већ два објављена романа и бројним есејима, причама и приказима објављеним у периодици од 1992, иначе по образовању архитекта, за књигу коју је означила као „минимум знања становника и симпатизера српског говорног подручја“ добила рецензије својих професора и ментора што већ гарантује високи квалитет овог наслова.

Према оцени Арбутине, странице Антологије Александре Мокрањац исписане су интелектуалним набојем и ерудицијом каква се, објективно, ретко среће, уз то завидном књижевном вештином. Он сматра да је у невелику књигу ауторки пошло за руком да сажме неколико томова илуструјући специфични дијалог између архитектуре и људске цивилизације као и њеног места у нашем свету. Посебно је истакао да је показала да је чвориште те цивилизације варош, а њен смисао урбанитет.

„Наративни ток ослања се на широки и разуђени круг знања са кога се покрећу размишљања и изводе закључци, док су методолошки кључ, употреба литературе и техника блиски научном поступку“, закључио је он.

Митровић је констатовао да сама реч антологија може да уплаши читаоца, али књига Александре Мокрањац може да се назове и речник појмова и термина за оне који се баве архитектуром или их она интересује као и за све којима су теме у вези са културом блиске. Он је приметио да се одмах иза почетног фонда неспорних података и чињеница наилази на допуне, фине рефлексије и дигресије блиске артистичкој, поетичкој форми изражавања, што, како је оценио, ово штиво чини занимљивим а не научно сувопарним. За њега је важно што није занемарен дидактички аспект књиге и корисна је студентима, али држи пажњу, што је потврда да је читљива.

Ауторка је рекла да је јунак књиге – архитектура која је у овом времену код нас скрајнута јер се доводи у везу са великом количином новца, али она је и нешто друго и више.

Нема коментара:

Постави коментар