Претражи овај блог

четвртак, 24. мај 2012.

Добитник књижевне награде „Исидора Секулић“ за 2011. је Слободан Владушић, за књигу Црњански, Мегалополис у издању Гласника

Ново признање за Гласник

24. Мај 2012.

Добитник књижевне награде „Исидора Секулић“ за 2011. је Слободан Владушић, за књигу Црњански, Мегалополис у издању Гласника, саопштио је у четвртак, 24. маја жири за доделу те престижне награде.

У ширем избору за награду било је 16 књига, а одлуку о добитнику награде донео је жири чији је председник Марко Недић, а чланови Петар Пијановић и Александар Јерков.

„Провокативни резултати Владушићевог тумачења Црњанског постављају нова питања и дају нове одговоре о значењу његовог дела и представљају важан изазов за будућа читања овог великог писца и за савремени приступ модерној српској књижевности и књижевној критици нашег времена", наводи се у саопштењу жирија.

Књига Црњански, Мегалополис настала је на основу проширене и измењене верзије докторске дисертације, под називом Слике европских метропола у прози Милоша Црњанског, у којој се налазе анализе слика Беча, Париза, Будимпеште, Берлина, Мадрида, Стокхолма, Рима и Лондона, онако како их је Црњански видео у својој прози. Њима је додата, разуме се, и анализа слике Београда из пишчеве последње песме.

Слободан Владушић је иначе члан редакције Гласниковог часописа „Право и друштво“ и аутор књиге Ко је убио мртву драгу, такође објављене у издању Гласника.

Награда „Исидора Секулић“ књижевна је награда коју додељује београдска општина Савски венац, а која се састоји од плакете, повеље и новчаног износа, а повод за установљење награде је чињеница да је Исидора Секулић живела и стварала на територији те општине. Додељује се од 1967. и има велики значај у српској књижевности.

Свечана додела награде планирана је за 6. јун.

Нема коментара:

Постави коментар