Претражи овај блог

петак, 11. мај 2012.

Представљена књига О ЈЕМСТВИМА НЕЗАВИСНОСТИ УСТАВНИХ СУДОВА

10. Мај 2012.

У Клубу – књижари – галерији Гласник je у среду, 9. маја представљена књига О јемствима независности уставних судова –Са посебним освртом на Уставни суд Србије др Босе Ненадић.

О књизи су, осим ауторке, говорили и проф. др Маријана Пајванчић, проф. др Лидија Баста Флајнер и доц. др Танасије Маринковић – нови уредник Гласникове Правне библиотеке.

Отварајући разговор о књизи Маринковић је истакао да је књига др Босе Ненадић, дугогодишњег судије Уставног суда Републике Србије и његове некадашње председнице, пионирско монографско дело о гарантијама уставносудске независности, које су, иначе, једна од основних претпоставки правилног и непристрасног вршења уставносудијске функције, поготово у земљама у транзицији.

Општетеоријски допринос ове књиге потиче од богатог стручног искуства и научног рада његове ауторке који јој омогућавају да јасно сагледа и прецизно изрази опасности које вребају по судијску независност уопште, а посебно уставносудијску. Нарочито се истичу њена запажања о односу између Уставног суда, с једне, и Народне скупштине, председника Републике, Владе, и судова опште надлежности, с друге стране, али и о танкој граници између конструктивне и добродошле критике рада Уставног суда у медијима, и оне којом се у ствари врши притисак на Суд како би се остварили одређени политички и економски интереси у поступку пресуђивања.

Практична вредност овог дела огледа се, пак, у савесној и критичкој анализи нашег позитивног права када је реч о Уставном суду и свим институционалним аспектима независности његових судија. Доктор Боса Ненадић се при том не задржава на приказу одговарајућих уставних и законских одредаба, већ дата нормативна решења сагледава и из угла праксе Уставног суда, и других државних органа који у нашем уставном систему могу да утичу на ауторитет и независност Суда, као и с обзиром на упоредноправна искуства и препоруке одговарајућих међународних тела. Овакав методолошки приступ опредељује ауторку да наступа не само de lege lata, već i de lege ferenda, отварајући уз то многобројне стручне и теоријске контроверзе: од оних о условима за избор и одговарајућем поступку избора уставних судија, укључујући ту и питање транспарентности поступка предлагања и потребне већине за избор, до оних о неопходности увођења функције судије наследника и сврсисходности издвојених мишљења.
Професорка Пајванчић истакла је да је књига др Босе Ненадић, не само дугогодишњом праксом и искуством прожето дело, већ и теоријски озбиљно утемељена студија.

Професорка Баста Флајнер нагласила је да је ауторка сеизмолошки прецизно детектовала и расветлила проблеме независности уставних судова, с посебним освртом на Уставни суд Србије, анализирајући потешкоће у раду судија и начине њиховог превазилажења.

Др Боса Ненадић захвалила се уредницима на сарадњи, а пре свих проф. др Јовици Тркуљи који ју је подстакао да започне, и подржавао је током рада.

http://youtu.be/I6dKBj4hOgA

Нема коментара:

Постави коментар