Претражи овај блог

уторак, 26. јун 2012.

Представљена колекција „Гласови света“

22. Јун 2012.

У Клубу – књижари – галерији Гласник у четвртак, 21. јуна, представљене су књиге из Гласникове колекције „Гласови света“: Јужни ветар Нормана Дагласа, Азијати Фредерика Прокоша, Огњени анђео Валерија Брјусова. 

О књигама су говорили: Гордана Милосављевић Стојановић, Милан Влајчић и Марјан Чакаревић.

Наслови, које је одабрао уредник Бранко Кукић, представљају класике светске књижевности и белетристику у најбољем смислу те речи. Према речима новинара, књижевника и критичара Милана Влајчића, Јужни ветар Нормана Дагласа, написан 1917, подсећа на Декамерон са својим грофовима, племством и битангама који на једном медитеранском острву разговарају о важним стварима од историје острва до историје цивилизације. Књига је, према речима Влајчића, духовита због пишчевог полуироничног односа према ликовима и представља забаван и интелигентан роман.

Када је реч о Огњеном анђелу Балерија Брјусова, који је пре више година објављен у Просвети и убрзо нестао с полица књижара, Влајчић је објаснио да је реч о пикарском роману у коме војник плаћеник путује кроз Немачку раног 16. века, заљубљује се у девојку опседнуту демонима и кроз цео роман покушава да је спасе. То је прича о Немачкој, ренесанси, магији, мистици, средњем веку. Права енциклопедија раног 16. века, како је рекао Влајчић.

Азијати су објављени први пут између два светска рата, 1935, и постигли су велики успех, како код читалаца тако и код критике. Оно што је занимљиво за овај роман јесте да је Прокош детаљно описао егзотичне пределе Азије које никада није видео.

Нема коментара:

Постави коментар