Претражи овај блог

среда, 20. јун 2012.

Представљена књига МИСЛИЛАЦ СЛОБОДЕ

20. Јун 2012.

У Малој сали Коларчеве задужбине у уторак, 19. јуна организовано je представљање зборника Љубомир Тадић, Мислилац слободе у издању „Албатрос плуса“ и Гласника.

О делу су говорили: Јагош Ђуретић, Ненад Кецмановић, Богољуб Шијаковић и Вукашин Павловић.

„Љубомир Тадић слободу схвата као једну од кључних категорија филозофије, посебно правне и политичке, али и као једну од највиших људских вредности и зато његов опус има слободу као стожер, која ствара простор у коме се једино може реализовати највиша хуманистичка вредност, а то је људско достојанство“, рекао је Ђуретић.

Ђуретић је у своје, и у име саиздавача, нагласио да је овај зборник урађен заједнички из жеље да поделе част што су га објавили као омаж непоткупљивом, критичком интелектуалцу и хуманисти.

Стављајући Тадићево дело, његов педагошки рад и ангажовање у борби за остваривање људских слобода у контекст времена у коме је живео, он је нагласио да је свима познато колико је његова улога била важна, од политичких иступања на отвореним трибинама и у својим списима доказујући јединство филозофије коју је заступао, као и његовог живота.

Вукашин Павловић је приказао зборник кроз цитате из појединих прилога које су написали Триво Инђић, Слободан Дивјак, Ристо Тубић, Чедомир Чупић, Богдан Ђукић, Ђорђије Ускоковић, Драгољуб Мићуновић, Илија Вујачић, да би показао колико је Тадићево дело тематски богато, његово знање широко, а мисао дубока и исказана кристално јасно.

Ненад Кецмановић је подсетио на деловање Тадића у Сарајеву где је предавао филозофију права и политичку филозофију и учествовао веома активно као организатор расправа на којима је поштењем и храброшћу стицао дивљење студената и уносио немир у партијске структуре.

Богољуб Шијаковић је говорио о томе у чему је Тадићева филозофска мисао актуелна, на којим је постулатима утемељена, истакавши да је он остао бранитељ истине и врлина у античком и савременом смислу, јер је веровао да мора бити етике у политици.

Нема коментара:

Постави коментар