Претражи овај блог

четвртак, 14. јун 2012.

Представљена књига Голи оток – књига пета Драгослава Михајловићa

12. Јун 2012.

У Малој сали Коларчеве задужбине је у понедељак, 11. јуна представљена књига Голи оток – књига пета академика Драгослава Михаиловића.

О књизи су говорили: Бојан Јовановић, Радивоје Микић, Милисав Савић и аутор.

Реч је петој књизи из серијала Голи оток, која је дело својеврсне меморијске прозе и која говори о потешкоћама свакодневног живота логораша на озлоглашеном Голом отоку, затвору политичких неистомишљеника тадашње власти. Књига састављена од исповести заробљеника посебан акценат ставља на психолошку тортуру којој су жртве биле подвргнуте.

Михајловић се захвалио присутнима и рекао да је на овој теми радио више од 37 година и да му је драго што је напокон објављен списак од 400 заробљеника који су изгубили своје животе на острву, јер шира јавност и данас сматра да тамо није било мртвих.

Микић је нагласио да књига указује на идеју која је шира од оног што је Голи оток представљао, а то је погубна идеја југословенства и судбина српског народа у 20. веку.

„Михаиловић је познат као неко ко се међу првима одважио да о овом свом личном искуству пише, и то на естетски и скоро документаристички начин, а ово је пета књига једног великог документаристичког циклуса“, рекао је он.

Савић је истакао да је и ова књига једнако тешка као и претходне и да се после ње свакако не може читати нека књига поезије или хумора.

„Затворска литература је обележила 20. век, а ова књига је препуна имена жртава и њихових џелата и у њој је осликана атмосфера у којој људи једни друге потказују“, напоменуо је он.

„Чини се да је неопходно да млађе опомињемо на то шта је у једном времену бешчашћа рађено неким људима“.

Јовановић је истакао да ова књига, осим свих њених осталих квалитета, пре свега има тај да доприноси истини о Голом отоку.

„Изгледа да ми и даље врло тешко апсорбујемо приче о Голом отоку, јер и даље има појединаца који негирају оно што се тамо догодило – тако да се чини да та истина још није апсолвирана на начин да ми данас када кажемо Голи оток, тачно знамо шта се тамо догодило и о каквим страхотама је реч“, рекао је он.

Један од најзначајнијих савремених српских писаца, Драгослав Михаиловић више од четири деценије истраживања и писања посветио је разоткривању личне и државне голготе на Голом отоку. Његова нова књига наставак је исписивања истине о најстрашнијем логору у бившој Југославији кроз сведочанства логораша. У књизи се, осим разговора са логорашима, налазе писма и полемике о улози Ђиласа у креирању и спровођењу партијске дисциплине и комунистичких метода преваспитавања. На крају нове документарно публицистичке књиге Михаиловић објављује свеукупни попис мртвих са Голог отока, са око четири стотине имена, који потиче из званичне документације.

Погледајте видео материјал http://youtu.be/Em-b4zLG0dM 

Нема коментара:

Постави коментар