Претражи овај блог

среда, 20. јун 2012.

У АРАНЂЕЛОВЦУ ПРЕДСТАВЉЕНА ЕДИЦИЈА „КОРЕНИ“

15. Јун 2012.

У Народној библиотеци „Свети Сава“ у Аранђеловцу у четвртак, 14. јуна представљена је едиција „Корени“, коју Гласник издаје у сaиздаваштву са САНУ. О деветнаест до сада објављених књига едиције говорио је Борисав Челиковић, приређивач едиције.

Указано је на значај едиције која ће, када буде објављено свих планираних 80 књига, представљати један од камена темељаца националног и културног идентитета и основу за истраживање насеља и порекла становништва читавог српског етничког простора. Посебно је указано на књиге у којима су обрађена насеља која данас припадају општини Аранђеловац: Качер, Јасеница, Околина Београда и Смедерева, Руднички округ и Шумадија, Шумадијска Колубара.

У Качеру и Рудничком округу описано је једно насеље општине Аранђеловац – Босута, највећи број у Јасеници – 13: Аранђеловац, Бања, Брезовац, Буковик, Врбица, Вукосавци, Гараши, Горња Трешњевица, Јеловик, Копљаре, Мисача, Орашац и Стојник, у Околини Београда и Смедерева – једно, Раниловић, које је припадало области Космаја и у Шумадијској Колубари – 4 насеља: Венчане, Даросава, Прогореоци и Тулеж.

У склопу представљања премијерно је приказан документарни филм Качер, урађен по сценарију Борисава Челиковића и режији Драгана Панића, а у продукцији Службеног гласника.

Нема коментара:

Постави коментар