Претражи овај блог

петак, 8. јун 2012.

Владушићу уручена награда „Исидора Секулић“

07. Јун 2012.
У свечаној сали Скупштине града Београда у среду, 6. јуна уручена је престижна књижевна награда „Исидора Секулић“ за 2011, којом је за књигу Црњански, Мегалополис, у издању Гласника награђен Слободан Владушић.

Жири у саставу: Марко Недић (председник), Петар Пијановић и Александар Јерков, донео је одлуку једногласно. Ове године, у конкуренцији је било више од сто романа, збирки приповедака, књига есеја, путописа.

Књижевну награду, која се састоји од плакете, повеље и новчаног износа, већ 45 година додељује Фонд „Исидора Секулић“ који је основала општина Савски венац.

Реч је, каже се у образложењу жирија, које је прочитао Марко Недић, о целовитој и провокативној студији о једном од најзначајнијих писаца српске и светске књижевности 20. века. „У свом делу Владушић, чије су претходне књиге критика и студија такође скренуле пажњу наше стручне и културне јавности, открива, не само уметничке вредности и поетичке одлике књижевног рукописа Милоша Црњанског, већ даје и јединствену критику цивилизације нашег времена. То овом младом тумачу историје српске књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду, пружа прилику да на промишљен и одрешит начин релевантно проговори и о савременом свету и његовој култури. У таквом тумачењу постоји и видан траг писца – Владушић је и сам приповедач и романсијер – који таленту за теорију и анализу даје живост и убедљивост, какву је својевремено имала и Исидора Секулић.“

Ратко Адамовић, председник Фонда „Исидора Секулић“, открио је и то да ће ове године, на Топчидеру, бити подигнут споменик Исидори Секулић. Општина Савски венац обезбедила је неопходна новчана средства.

„Пишући ову књигу и сам се запитао над тријадом: лично – национално – универзално, не желећи да се одрекне било чега – aко сам у томе успео – то је зато што је имао добре темеље: Црњански је онај видљиви темељ и њему сам одао захвалност самом књигом“, рекао је он.

Он је такође нагласио да је Исидора онај невидљиви темељ, а како се њој до сада није одужио, покушао је то, бар на неки начин да учини овом приликом: „Исидора, хвала ти што си ми показала како да лично не склизне у егоизам, како да се национално не преобрази у шовинизам, и најзад, како да космополитизам не постане аутошовинизам“.

Нема коментара:

Постави коментар