Претражи овај блог

петак, 8. јун 2012.

Представљена књига ИЗ ИСТОРИЈЕ СРЕДЊОВЕКОВНЕ БОСНЕ

07. Јун 2012.

У Клубу – књижари – галерији Гласник је у среду, 6. јуна представљена књига Из историје средњовековне Босне Влајка Беговића.

Како сазнајемо из поговора који потписује један од рецензената др Сима Аврамовић, професор Правног факултета у Београду, рукопис књиге је био довршен још давне 1975. и предат на објављивање издавачкој кући Свјетлост из Сарајева. Пошто је одбио да поступи према упутима тадашњег рецензента, аутор је рукопис повукао из штампе и није га потом понудио ниједном другом издавачу. Скоро 21 годину након ауторове смрти, рукопис је пронашао његов син и припремио га за објављивање.

О књизи су на представљању говорили: Дарко Танасковић, Бошко Мијатовић, Сима Аврамовић и Борис Беговић.

Борис Беговић, син Влајка Беговића, нагласио је да је на Божић 2010. у архиви свог оца пронашао рукопис препун писаних напомена, након чијег читања је почео да размишља о књизи која је данас пред читаоцима.

Мијатовић је напоменуо да је реч о првој књизи у Гласниковој едицији „Историје“ која је настала са жељом да се објављују квалитетни рукописи и привуку добри аутори.

„Реч је о заиста важној едицији која ће садржати дела која су популарна и занимљива за јавност, а њено покретање је зато, сматрам, изузетно битан корак у програмском развоју Гласника“, рекао је он.

Аврамовић је подсетио да ова књига почиње свој други јавни живот и да је сада можда и кориснија него да је објављена онда када је планирано.

„Она систематизује знања од пре 50-ак година наше историографије о средњовековној Босни, сагледава је баш онако како су то чинили водећи историографи тог времена, али она и опомиње на чињеницу да је историографија наука која прилично споро ферментира“, констатовао је он.

Танасковић је оценио да је реч о делу које је, пре свега, важно као документ о времену у ком је написано, а у којем није могло бити објављено.

„Мени је жао само због тога што ово издање није могло бити објављено тако да садржи и тадашње преписке аутора са рецензентима и слична документа – мислим да би оно тад у потпуности добило своју вредност и смисао“, рекао је он.

Влајко Беговић је рођен 1905. у селу Факовићи код Сребренице и био је ветеран Шпанског грађанског рата, учесник Француског покрета отпора током Другог светског рата, те високи комунистички функционер и активни друштвено-политички радник у СФРЈ. Једно време је био је и директора листа Борба, а објавио је велики број радова о економским и политичким питањима.

Нема коментара:

Постави коментар