Претражи овај блог

четвртак, 4. октобар 2012.

Гласникова конференција у сусрет Сајму књига у Београду

03. Октобар 2012.

Гласник ће на предстојећем 57. међународном сајму књига у Београду представити 375 нових наслова, најављено је на конференцији за новинаре, организованој у уторак, 2. октобра, у Клубу – књижари – галерији Гласник.

Гласник ће на овој манифестацији почети обележавање године јубилеја – 200 година од објављивања „Новина сербских“, односно два века традиције, будући да је правни наследник првих службених новина у Србији.

Директор Слободан Гавриловић изнео је бројне податке који показују да је за последње четири године приход овог јавног предузећа знатно повећан, као и број запослених и број књижара и пословних центара. Након што је изнео конкретне бројке, Гавриловић је напоменуо да неће дозволити да се с овом издавачком кућом деси исто што и с издавачима попут Бигза, Просвете, Нолита, Рада или „Филипа Вишњића“.

„То нећу дозволити или барем у томе нећу учествовати, а такве намере се јасно назиру“, нагласио је он. Он је навео и конкретне цифре које сведоче у прилог бројним Гласниковим пословним успесима.

Службени гласник се искључиво финансира из сопствених средстава остварених на тржишту; у 2007. остварена је добит од 27.723.850, а у прошлој 92.795.769 динара, притом, у складу са Законом о јавним предузећима део остварене добити уплаћен је оснивачу Влади Републике Србије у износу од око 120 милиона динара; у 2007. објављено је 159, а четири године касније 349 наслова, док је приход остварен продајом књига утростручен“, подсетио је Гавриловић.
Он је такође подсетио и на то да је предузеће прошле године преузело 67 одсто акција ТП „Просвета“ из Чачка и њихових 15 запослених, да је некада имала две, а данас 33 књижаре, да је број запослених са 123 повећан на 374, а значајно су проширени и пословни капацитети.
Према речима директора Гласниковог издаваштва Петра Арбутине, цифре саме по себи говоре о Гласниковом вредном раду и успесима.

„Од почетка године имали смо 339 нових наслова, али ће се тај број повећати на 375 до почетка сајма; међу њима је, између 25 и 30 одсто, реч о преведеној књижевности, а занимљиво је поменути да је више од 80 књига имало своје друго и треће издање“, истакао је Арбутина.

Он је оценио да је Гласник успео да помери границе културне мисије истакавши низ капиталних издавачких пројеката, као што су едиција „Корени“, прво коло сабраних дела Станислава Винавера, пет књига сабраних дела Беле Хамваша...

Председник УО Гласника Вукашин Павловић рекао је да је Гласник једно од најуспешнијих јавних предузећа у Србији и да ову кућу треба и даље да воде они који су се најбоље доказали у издаваштву.

Гласник је данас највећи издавач у области друштвене мисли и једно од најуспешнијих јавних предузећа у Србији, а једини проблем је то што је сувише добар за наш менталитет и средину“, рекао је он.

За предстојећи сајам књига Гласник ће, као и до сада, угостити своје ауторе и организовати промоције нових издања. Тако ће се на сајму наћи некадашњи амбасадор Велике Британије Ајвори Робертс поводом своје књиге „Разговори са Милошевићем“, теоретичарка књижевности Магдалена Кох и њена књига „Кад сазремо као култура“ о стваралаштву српских списатељица на почетку 20. века, као и чувени писац из БиХ Абдулах Сидран.

Погледајте видео материјал:
http://youtu.be/7RasLwG3EnY
http://youtu.be/1S79MaYpl_I

Нема коментара:

Постави коментар