Претражи овај блог

субота, 27. октобар 2012.

Нагрaда УЛУПУДС-а за Гласникову књигу

27. Октобар 2012.

Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС), у петак, 26. октобра, саопштило је одлуку о добитницима традиционалних, годишњих награда. Међу награђенима се ове године налази и књига Антологија архитектуре и цивилизације Александре Мокрањац, објављена у издању Гласника, којој је додељена Награда за есејистику.

Жири УЛУПУДС-а, којим је председавао Давид Вартабедијан, члан Сликарско-графичке секције, а у ком су још биле Светлана Јовичић, из Секције за теорију, критику и историју примењене уметности, и Јелена Вемић, из Секције уметничке фотографије, навео је у образложењу ове одлуке, између осталог:
 
„Александра Мокрањац је написала атипичну антологију размишљања о историјском развоју градова и смени цивилизација. Њене интелектуално-суптилне опсервације засноване на научно утемељеним чињеницама о архитектури, оплемењене су изузетно ретким даром прочишћеног апстрактног мишљења. Она у свом језгровитом зборнику успоставља и коментарише узрочно-последичне везе миленијумског, ланчаног развоја људских станишта, од предумишљаја града, преко цитаделе интелекта, до антиграда XXI века.“

Нема коментара:

Постави коментар