Претражи овај блог

уторак, 2. октобар 2012.

Повеље „Миле Недељковић“ за Снежану Самарџију и Борисава Челиковића

01. Октобар 2012.

У петак, 28. септембра, у Дому омладине у Аранђеловцу уручена су признања с овогодишњег конкурса за најбољу студију из области савремене српске фолклористике (етнологије, антропологије, етномузикологије, народне или усмене књижевности) – награде „Миле Недељковић“ – a међу добитницима су се нашли и Борисав Челиковић, приређивач Гласникове едиције „Корени“ и Снежана Самарџија, ауторка дела Облици усмене прозе у издању Глaсника.
Награда носи име једног од наших највећих етнолога, проучаваоца народне традиције и историје, публицисте и педагога – Милета Недељковића. Награду је 2009. утемељило Удружење грађана „Баштина и будућност – Аранђеловац 1859“. Жири који је изабрао добитнике чинили су наши признати стручњаци из области фолклористике: академик Петар Влаховић, др Ненад Љубинковић (председник жирија), др Јелена Јовановић, др Бранко Златковић и Јасна Бјеладиновић Јергић.

Награду „Миле Недељковић“ за 2012. добила је Сања Радиновић, за књигу Облик и реч (Факултет музичке уметности, Београд), а повељу за животно дело етномузиколог Драгослав Девић.

Повеље „Миле Недељковић“ добили су и аутори чије су књиге ушле у ужи избор: Александра Павићевић, Време (без) смрти. Представа о смрти у Србији 19–21. века (Етнографски институт САНУ), Снежана Самарџија, Облици усмене прозе (Службени гласник, Београд), Иван Златковић, Епска биографија Марка Краљевића (Завод за уџбенике, Београд) и Борисав Челиковић за изузетан пројекат Насељавање Србије, односно едицију Корени (Службени гласник, САНУ).

Повеље је у име Службеног гласника примио Борисав Челиковић. Свечану доделу признања музички је оплеменио наступ етно-ансамбла Бело платно из Београда.

Нема коментара:

Постави коментар